Nero császár is napszemüveget hordott

2018.11.08. 05:05

A fókavadász eszkimók lehettek az elsők, akik különleges védőszemüveggel próbálták távol tartani a nap káros sugarait, de ők a rozmáragyarból faragott eszközzel csupán jelentősen szűkítették a látómezőt, hogy egy kis résen tudjanak kikandikálni.

Nero római császár lehetett az első, aki a maiakhoz hasonló napszemüveget hordott, és erről feljegyzés is született Caius Plinius Secundus enciklopédiáiban. A Róma lángba borításával vádolt uralkodó menőbb volt bármelyik mai hipszternél, hiszen csiszolt smaragdot használt.

Hogy Nero miként viselte a smaragd napszemüvegét, arról az ókori történetíró Plinius feljegyzése nem árul el sokat. A császár valamilyen módon arra használta a smaragdot, hogy jobban lássa a gladiátorok ütközetét, ám elképzelhető, hogy nem átnézett a drágaköveken, mint mi a napszemüveg lencséjén, hanem esetleg tükörként használta azt.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Nero császár is napszemüveget hordott

Kínában is közel egy évezrede használtak csiszolt kristályokat, hogy elrejtsék az arckifejezésüket.

128 · Nov 08, 2018 05:05am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Kínában valamivel későbbről, a 12. századból származnak napszemüveg használatára utaló emlékek. A füstkvarc kristályból készült lapos szemüvegeket ők sem a napsugarak távoltartására használták, hanem a bírók próbálták így elrejteni az arckifejezésüket a tanúk meghallgatása közben, hogy ezzel se befolyásolják őket. 

12. századi kínai napszemüveg
12. századi kínai napszemüveg
Fotó: Longe Optical / Facebook

A színezett lencsék ezt követően főleg gyógyászati célt szolgáltak, a 18. század Angliájában bizonyos látási problémákat korrigáltak vele, a 19. században pedig már a szifiliszes nemi betegeknek írtak fel sárgás-barnás lencséjű napszemüveget, és nekik már kimondottan azért, hogy óvják a fényre érzékennyé vált szemüket.

Hollywoodnak köszönhető, hogy a napszemüveg a 20. század elején fontos divatkiegészítővé vált, és 1929-ben kezdődött a tömeges gyártása, amikor egy Sam Foster nevű vállalkozó Atlantic City strandjain kezdte árulni a termékeit. A polarizált szűrő 1936 óta ismert, és fontos szerepe volt a világháborúban, mivel a pilóták ezzel tudták távol tartani a zavaró csillogást.

Hogy miért olyan drágák a napszemüvegek, azt egy másik bejegyzésben írtuk meg.

(Glasses History, Plinius 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?