Mennyi vér van az emberi testben?

2018.11.20. 05:06

Ne is húzzuk az időt, ha csak a címben feltett kérdés megfejtése érdekli:

A felnőtt emberi szervezetben nagyjából 4,5-5,5 liter vér van.

Persze a pontos mennyiség függ az illető testalkatától és korától is, de átlagosan a testtömegünk 7-8 százalékát az ereinkben csörgedező vér teszi ki. Mármint a felnőttekét, mert a gyerekeknél ez az arány magasabb, 9-10 százalék. 5-6 éves korukra ugyanis már az ő szervezetükben is nagyjából ugyanannyi a vér, mint a felnőttekében, de mivel kisebb a testük, a csontjaik, izmaik szerveik még könnyebbek, így a vérük a tömegük nagyobb részéért felelős. A babák viszont jóval kevesebb vérrel indulnak, egy 2,5-3,5 kilós újszülöttnek még csak 2 deciliter vére van.

Egy átlagos felnőtt vérében 3 litert tesznek ki a vörös- és fehérvérsejtek, a vérlemezkék és a vérplazma, a fennmaradó tömeg a vérben oldott tápanyagokból tevődik össze, vasból például 3-4 gramm is van a vérünkben, de még aranyból is akad egy kevés, az összes vérünk 0,02 százaléka.

Mennyi vért veszíthetünk?

Több-kevesebb vért gyakran veszít az ember, de a mindennapos esetek, mint egy orrvérzés, meg se kottyannak egy egészséges szervezetnek. A vérkészletünk egyébként is regenerálódik, hiszen a szervezetünk folyamatosan termeli az új vérsejteket. Nagyobb vérveszteségnél azért érdemes számolni azzal, hogy időbe telik az újratöltés, például egy véradás után jellemzően 4-6 hét után áll helyre a vérszintünk.

Na de mennyi vért veszíthetünk anélkül, h abból komolyabb bajunk származna? Az egyéni különbségek miatt pontos értéket nehéz mondani, inkább százalékokban érdemes gondolkozni.

ver.gif
Fotó: Wikipedia

Átlagosan 15 százalékos vérveszteség még különösebb mellékhatás nélkül belefér, bár szédülés már ilyenkor is jelentkezhet, ha ez a mennyiség gyorsan távozik a testből. 15-30 százalék közötti veszteség már jellemzően rosszulléttel és gyorsuló szívveréssel, vérnyomáseséssel jár. A szervezet ilyenkor elkezdi megválogatni, hova juttat az egyre kevesebb vérből, így a végtagokba kevesebb ér el, és a bőr is fakulni, hűlni kezd.

30-40 százaléknál mindez még tovább fokozódik, az ember egyre zavartabbá válik, és el is ájulhat. 40 százalék fölött a szív már egyre kevésbé bírja fenntartani a keringést, gyors beavatkozás nélkül a szervek elkezdenek leállni. 50 százalékos vérveszteségnél a keringés teljesen leáll, a szervezet nem jut oxigénhez, és ha nem kap azonnali életmentő segítséget, valószínű előbb a kóma, aztán a halál.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM