Halálos, mint a rák, fertőző, mint a tbc, és csak zsidókat fertőz, mi az?

2018.12.05. 05:00

1943 őszén a németek elkezdték a zsidók deportálását a koncentrációs táborokba a megszállt Olaszországban. Nagyjából 10 ezer embert hurcoltak el az olasz földön felállított táborokba, illetve Auschwitzba, a többségük ott is halt meg. Kivéve azok, akiket különféle trükkökkel sikerült megmenteni a haláltábortól. Ezek közül is a leghatásosabbat római orvosok találták ki: ez volt a rettegett halálos betegség, a K-szindróma.

A K-szindróma a rák és a tuberkulózis bizarr keveréke volt, garantáltan halálos, és félelmetesen fertőző, a tünete pedig állandó, csúnya köhögési roham. Az emberiség kollektív szerencséje, hogy ebből csak az utolsó volt igaz, és az is csak akkor jött elő az orvosok gondos útmutatása nyomán, amikor német katonák érkeztek a kórházba ellenőrizni. A Fatebenefratelli kórház orvosai ugyanis zsidókat bújtattak a K-szindrómások kórtermeiben, és sikerrel hitették el a németekkel, hogy ez a betegség annyira súlyos, hogy már a vagonokban megfertőzné a többi deportáltat, és végül óhatatlanul a katonákat is. Különben is, gyógymód nincs rá, és aki elkapta, hamar belehal, szörnyű kínok közepette. A nácik inkább nem kockáztattak.

A K-szindróma a nevét egyébként Albert Kesselringről, az olasz megszállást vezető náci tábornokról kapta. A betegek kartonjain a diagnózis a kórház összes dolgozója számára egy jelzés volt: az illetőnek semmi baja, a nácik elől rejtegetett zsidó, akit halálos betegnek kell feltüntetni.

A betegség nem került be az orvosi tankönyvekbe és a kutatólaborok vizsgálati listáira, a világháború után elfeledve pihent a kórházi nyilvántartásban hatvan évig. 2003-ban hozta csak nyilvánosságra az egész történetet az egyik, akkoriban még huszonévesen a kórházban dolgozó orvos, Dr Vittorio Sacerdoti. A visszaemlékezései és a kórházi dokumentumok szerint 45 K-szindrómás kamubeteget ápoltak a kórházban 1943 és 45 között, azaz ennyi zsidót mentettek meg a szinte biztos haláltól. Valahogy úgy, mint Rudolf Weigl laboratóriuma a tífusz elleni vakcina kísérleteivel:

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM