A kék fény megóvhat az öngyilkosságtól

2018.12.10. 05:16

A világ legforgalmasabb vasútállomásai Tokióban működnek; a vonatok évente 13 milliárd utast szállítanak a japán fővárosban. Ennyi utas kezelése jól képzett személyzetet, szakszerű mérnöki munkát és rengeteg tervezést igényel - és megfelelő pszichológiai képzettséget is.

Ha a tokiói Sindzsuku állomás labirintusaiban tévelygünk, föltűnhet, hogy egy apró led-panel található a vágányok mellett, ami kellemes, kékes fényben dereng. Akár rovarcsalogatónak is hihetnénk, de nem ez a feladata:

a kék fényű lámpákat azért helyezték ki, hogy megelőzzék vele az öngyilkosságokat.

Bár az angol nyelvben a feeling blue kifejezést akkor használják, ha valaki depressziósnak érzi magát, Japánban az ellenkező hatást szeretnék kiváltani vele. Az állomás üzemeltetői kidolgozták azt az elméletet, hogy a kék fény nyugtató hangulatot sugároz. Az első kék paneleket 2009-ben kezdték felszerelni a tokiói állomásokon, mindig a vágányok végén: a legelszigeteltebb helyeken, ahol a legkevesebben fordulnak meg, de a legmagasabb az öngyilkossági kísérletek aránya.

Bár az intézkedés látszólag értelmetlen, az eredmények magukért beszélnek. A Tokiói Egyetemen végeztek egy tanulmányt, aminek az eredményeit a Journal of Affective Disorders publikálta 2013-ban. Eszerint a vizsgált tízéves időszakban 84 százalékkal csökkent az öngyilkossági kísérletek száma azokon az állomásokon, ahová kék fényeket telepítettek. Egy ezután készült tanulmány megállapította, hogy a környékbeli állomásokon, ahol nem voltak ilyen fények, nem volt kimutathatóan magasabb az öngyilkosságok száma. Az ötlet másoknak is megtetszett; az Egyesült Királyságban is rákaptak, hogy kék fényű lámpákat telepítsenek a vasútállomásokra.

Azt más tanulmányokban is kimutatták, hogy a kék fénynek nyugtató hatása van. A Granadai Egyetemen végzett kísérletsorozat azt az eredményt hozta, hogy kék fény hatására könnyebben megnyugszunk, ha pszichés stressz ért bennünket – például ha veszekedtünk az egyik barátunkkal, vagy ha valaki noszogat bennünket, hogy gyorsan fejezzünk be egy-egy feladatot.

A kék fénynek ugyanakkor – bocsánat a szóhasználatért – vannak árnyoldalai is. A kék fény hullámhossza nappal jó hatással lehet a koncentrációs készségünkre, a reakcióidőnkre és a hangulatunkra, de éjszaka épp az ellenkező hatást éri el.

A telefonok és monitorok kijelzői által kibocsátott kék fény felborítja a melatonin, azaz a szervezet alvási ciklusát irányító hormon termelődését: ha túl sok kék fény ér bennünket, nehezebben tudunk elaludni. Nem véletlen, hogy az okostelefonokhoz készültek olyan szoftverek, amik a piros színárnyalatok túlhangsúlyozásával nyomják el a telefonok által kibocsátott kék fényt; így könnyebben tudunk elaludni, ha lefekvés előtt a telefonunkat nyomkodtuk.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport