Félmillió forintért egy életre elegendő kínai piát kaphatunk – csak győzzük meginni

2018.12.14. 06:07

Hallottak már a pajcsiuról? Az angolul baijiunak fordított, a hagyományos kínai írásjegyekkel 白酒-nak írt szeszes ital magyarul fehér (vagy tiszta) alkoholos italt jelent. Kínában évszázadok óta isszák, és ők aztán tudják, hogy mit lehet kihozni a szeszes italokból: a történelmi leletek alapján Kínában már 9000 éve is ismerték az alkoholt.Hogy a pajcsiu náluk soha nem lett népszerű, az a magas alkoholtartalmának, illetve a furcsa szagának és ízének köszönhető. „Olyan, mintha folyékony borotvapengéket innál” – mondta róla egy amerikai újságíró, Dan Rather. A világ közvéleménye akkor figyelt föl rá, amikor az 1915-ös Világkiállításon véletlenül elejtettek egy palack pajcsiut, és mindenki felkapta a fejét az átható bűzre. „Igen, ha elég Moutai-t iszol, valószínűleg bármire képes lehetsz” – ismerte el Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter és biztonsági tanácsadó a protokoll-koccintásnál, amikor 1979-ben a kínai pártvezér, Teng Hsziao-ping az Egyesült Államokba látogatott.

A pajcsiu a gabonapárlatok közé tartozik, mint a whisky vagy a gin, csak cirokból vagy rizsből készítik. Sokan rizsbornak nevezik, de tévesen. A pajcsiuban semmi borszerű nincsen: egyrészt sokkal több benne az alkohol, mint bármelyik borban, másrészt az az egyes pajcsiufajták legalább annyira különböznek egymástól, mint a gin a whiskytől.

A pajcsiu készítéséhez a ledarált gabonát vízzel keverik vagy gőzölik, így állítva elő a csu (酒曲) nevű élesztőgombát. Ezt keverik össze egy edényben a szesz alapanyagául szolgáló gabonafélével. Az edényt ezután elássák a földbe, és megkezdődik az erjesztés, ami – pajcsiufajtától függően – egy hónaptól harminc évig tarthat.A csu, mint élesztőgomba, igen érzékeny a környezetére, így az edényt körülvevő talajra is; ettől lesz minden kínai tartománynak sajátos, megkülönböztethető ízű gabonapárlata. A készítés során a pajcsiut nyolcszor erjesztik és kilencszer párolják, majd a végső lepárlás után a 70 százalékos alkoholtartalmat 50 százalék körülire hígítják, és kezdődhet a palackozás.

Alighanem ez a világ legnépszerűbb töményszesze: évente 10-20 milliárd liternyit fogyasztanak belőle. És egy kínai cég egy egész életre szóló mennyiségben kínálja.

A kínai Single's Day, a szinglik napja nagyjából olyan, mint a Valentin-nap, csak magányos embereknek, és legalább akkora üzlet épült rá, mint nyugaton a Black Friday-re. Az idei szinglik napjára egy kínai alkoholgyártó vállalat, a Jiangxiaobai bevezetett egy sajátos előfizetési modellt: 11 111 kínai jüanért, azaz nagyjából 450-500 ezer forintért havonta 12 üveg pajcsiut szállítanak le bárkinek – és ez az előfizetés egy egész életre szól.

A Jiangxiaobai olyan pajcsiukat gyárt, amik főleg a fiatalabbak körében népszerűek, mivel ezeknek alacsonyabb az alkoholtartalmuk. Kérdéses, hogy mennyire jó ötlet fiatalabb ivóknak egy egész életre szóló töményszesz-előfizetést kínálni – mert hiába a csökkentett alkoholtartalom, még a gyengébb pajcsiukban is legalább 30 százaléknyi tiszta szesz van.Amikor a Sixth Tone riporterei megkeresték a céget, a Jiangxiaobainál azt mondták, hogy a tavalyi szinglik napján összesen 11-en csaptak le az ajánlatra. Az újságírók szívesen meginterjúvolták volna az egyik vásárlót, de sajnos nem ellenőrizhették, hogy belehaltak-e a mértéktelen szeszfogyasztásba, mert a cég az üzleti titoktartásra hivatkozva megtagadta az előfizetők megnevezését.

A modell mindenesetre sikeresebb a vártnál. A Jiangxiaobainál idén már több mint 1700-an jelentkeztek az egész életre szóló pajcsiura, de a cég csak 99 előfizetés teljesítését vállalta.

(Sixth Tone | Tutor Ming | Wikipedia)