Miért lett az emberiség hatoda pár ezer év alatt kék szemű?

GettyImages-506016027
2018.12.22. 09:48

Az általános hiedelemmel szemben két kék szemű szülőnek is lehet barna szemű gyereke. Igaz, ez meglehetősen ritka eset, egy génkifejeződési hibának köszönhetően következik be időnként, de arra rámutat, hogy a szemszín öröklése jóval bonyolultabb annál, mint ahogy azt általában tanítják.

A mendeli örökléstan egyik legismertebb példája a szemszín. Eszerint a szem színe a két szülőtől örökölt egy-egy géntől függ; mint tudjuk, közülük a barna a domináns, a kék pedig a recesszív allél, vagyis csak akkor lesz valakinek kék szeme, ha az apjától és az anyjától is a „kék gént” kapja meg – minden más esetben barna lesz a szeme (de az örökléstől függően hordozója maradhat a kék szemnek, így neki is van esélye arra, hogy kék szemű utódja legyen.) 

A szemszín genetikai háttere azonban ennél a valóságban komplexebb. Az újabb kutatások szerint két gén játszik benne meghatározó szerepet. Közülük az OCA2 jelzetű az, amely korábban is ismert volt, de a hozzá közel álló HERC2 gén szintén meghatározza a szem színét, ugyanis ez utóbbi segíti vagy blokkolja az OCA2 kifejeződését. A két gén hatása függetleníthető.

Miközben a szemszín genetikai átörökítéséről egyre többet tudunk, a kapcsolódó evolúciós magyarázatok továbbra is elég spekulatívak. A fő kérdés, hogy miért terjedhetett el a kék szem annyira, hogy ma több mint egymilliárd embernek, az emberiség bő hatodának kék szeme van. Eredetileg ugyanis a Homo Sapiens – legközelebbi főemlős rokonainkhoz hasonlóan – barna szemű volt, a kékszem-mutáció csak 6-10 ezer évvel ezelőtt, evolúciós léptékben tehát a közelmúltban jelent meg.

A kék mutáció felbukkanását a Fekete-tenger környékére helyezik, de a jelek szerint viszonylag gyorsan elterjedhetett. Pár éve tudományos szenzációt jelentett, amikor sikerült kimutatni egy 7000 évvel ezelőtt, az Ibériai-félszigeten élt ember csontmaradványaiból, hogy szintén kék génekkel rendelkezett. Az illető sötét bőrű és kék szemű volt, ami azon kívül, hogy manapság viszonylag ritka kombinációnak számít, ellentmondott a szokásos feltételezésnek, mely szerint a világos bőrszín és a kék szem evolúciósan összekapcsolódott. A kék szem eszerint valószínűleg hamarabb jelent meg, mint a világos bőr. Pedig mindkettő a pigmentációval függ össze, méghozzá a sötét bőrért, hajét és szemért is felelős melanin alacsony szintjével.

A spanyolországi leletként elhíresült 7000 évvel ezelőtti ember ugyanazzal az OCA2 génvariációval rendelkezett, mint a ma élő összes kék szemű ember – dán kutatások ugyanis azt állapították meg, hogy a világ különböző tájain élő kék szeműek egyetlen mutációt visznek tovább. Végső soron mindannyian ugyanattól a génátörökítésben sikeres egyetlen őstől származnak.

A kék szem elterjedésének egyik lehetséges magyarázata éppen a szexuális vonzerő. Bár objektív mércét nem nagyon lehetne felállítani, de tény, hogy a ritka vonások népszerűek a párválasztásnál – míg a sok kék szemű által lakott Angliában a barna modellek keresettek, Brazíliában éppen fordított a helyzet.

És ha a vonzalom helyett a féltékenység áll a háttérben? Egy kiegészítő hipotézis szerint a kék szem elterjedéséhez az is hozzájárulhatott, hogy általában azért elég jól működik apasági tesztként: ha a kék szemű férfiak (ha összességében kisebbségben vannak a társadalmukban) kék szemű nőt választanak, biztosabbak lehetnek benne, hogy tényleg tőlük van a gyerek.

Ez ugyan inkább csak gondolatkísérletnek jó, de legalább kínál valamit arra, hogy milyen evolúciós előnyei lehetnek a szemszín mutációnak. Erre több más versengő hipotézis is született, köztük olyanok, melyek az alacsony pigmentáció előnyeit emelik ki a magasabb szélességi körökön: jobb D-vitamin-felvétel a kevesebb napfényből, vagy akár – a kék fény eltérő érzékelésének köszönhetően – jobb cirkadián ritmus, végső soron tökéletesebb fiziológiai-pszichológiai alkalmazkodás az északi körülményekhez. Egyik magyarázat mögött sincsenek azonban igazán meggyőző bizonyítékok. Az kétségtelen, hogy Észak-Európában meghatározó a kék szem, Ázsia északi népeinél azonban lényegében teljesen hiányzik. Jellemző viszont jóval délebbre például a kurdoknál és a csecsenek is.

Nem a földrajzi körülmények teremtették meg a kék szemet, de az azért elmondható, hogy itt az legalábbis nem jelentett hátrányt – szemben mondjuk Afrikával, ahol a pigmenthiány komoly szelekciós hátrány a napfénybesugárzás miatt. A kék szem tehát nem feltétlenül szelekciós előny, de északon legalább nem is okoz problémát – hogy ennek van-e köze általánosabb civilizációs folyamatokhoz, például a mezőgazdaság elterjedéséhez és az ezzel együtt járó újfajta étrendhez, még viták tárgya.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM