A férfi, aki -30 fokban, igluvá fagyott kocsijába zárva maradt életben két hónapig

2019.01.26. 07:11

Nagyjából hét évvel ezelőtt, 2012. február 19-én szenzációs hír járta be a világsajtót (testvérlapunk, a TotalCar is megírta) egy svéd férfiról, akit igluvá fagyott kocsijában két hónap után találtak meg élve a svéd vadonban. Az akkor 44 éves Peter Skyllbergre nem sokkal az északi sarkkörtől délre bukkantak hómobilos kirándulók, akik a semmi közepén, rengeteg hóval borított autóban saját meglepetésükre egy túlélőt találtak.

Akkoriban elég kemény tél volt Svédországban, időnként -30 fokra is hűlt a levegő, Skyllberg mégsem fagyott halálra különleges véletlenek szerencsés összejátszásának köszönhetően.

Skyllbergnek többszörösen is szerencséje volt, mert a kocsijában volt vele meleg ruházat, egy meleg hálózsák, azzal pedig, hogy elég gyorsan vastag hóréteg hullott a kocsira, a szigetelés is meg lett oldva, egy kvázi természetes iglu formájában. Nagyjából az történt vele, mint kollégáinkkal, akik a Magas-Tátrában töltöttek jégveremben egy éjszakát pár éve, csakhogy Skyllberg két hónapig volt a kocsiból létrejött veremben.

A Telegraph 2012-es cikke szerint ezzel nagyjából azt sikerült elérnie, hogy a kocsiban ne kerüljön fagypont alá a hőmérséklet, a többit a meleg ruhák és a hálózsák oldotta meg. A rendes iglukban ugyanis 0 fok alá is hűlhet a levegő, de megfelelő védelem (ruha és hálózsák) esetén megőrizhető a test hője. Ez persze még nem magyarázat arra, hogy hogyan nem halt éhen.

A cikkben megszólaltatott dr. Ulf Segerberg (a Noorland egyetemi kórház vezetője) szerint megfelelő folyadékpótlással (ezt a hóval oldotta meg) egy hónapig ki lehet bírni szilárd táplálék nélkül, nagyobb zsírtartalékkal pedig akár tovább is, csak a végére úgy fog kinézni az ember, mint mondjuk Christian Bale A gépész című filmben. Skyllberg közel 20 kilót fogyott a két hónapos fogság alatt. A túlélésben a hideg miatt lelassult anyagcseréje is fontos szerepet játszott, ahogy az is, hogy a hó sosem volt annyira tömör, hogy ne szellőzzön eléggé, ezzel friss levegőt biztosítva az autóban.

Nagyjából olyasmi játszódott le a férfi szervezetében, mint a téli álmot alvó emlősöknél, csak nem annyira drasztikus módon – a fekete medvék szívverése ugyanis annyira lelassulhat, hogy csak tíz másodpercenként ver egyet, ez viszont már rég szívelégtelenségnek számítana az embereknél.

sweden-getty
Fotó: Twitter

Segerberg persze elismerte, hogy Skyllbergéhez hasonló esettel egy emberöltő alatt nagyjából egyszer találkozni, a többség ugyanis halálra fagy ilyen körülmények között.

A BBC a férfi megtalálása után összeszedett pár esetet, amiben meglepően sokáig maradtak életben emberek táplálék nélkül, így például

  • a japán Ucsikosi Mitutaka, aki túrázás közben tévedt el 2006-ban, és 24 napi bolyongás után 22 fokosra hűlt testhőmérséklettel került elő,
  • a 2011-ben Nevadában eltűnt 56 éves kanadai nő, aki 50 napig élt túl forrásvizen, pár cukorkán és diákcsemegén.

A cikkben kiemelik dr. Mike Stroud szakvéleményét, aki szerint nagyjából 60 nap után halnak éhen a börtönben éhségsztrájkolók, így hidegebb körülmények között Skyllberg túlélése elképzelhető volt, ha nem is túl valószínű.

De hogy ragadt a vadonban?

A kocsiban alvás nem volt újdonság Skyllberg számára, aki 2011 májusától autójában élt, miután egy rosszul sikerült házfelújítási projektben nagyjából 50 millió forintot bukott. Ezután tűnt el a szomszédai szerint amúgy is magának való férfi.

A szenzációs sztori után a Telegraph jobban utánament a történetnek; a hatalmas adósságba került férfi önszántából költözhetett a vadon szélére, ahol eleinte sátorban lakott, majd onnan – valószínűleg a hideg közeledtével – a kocsijába költözött. Ugyan a kocsitól nem messze több hómobil-túraút is található, amik mentén segítséget kérhetett volna, de látszólag saját döntése volt, hogy elvágja magát a civilizációtól. Amikor februárban rátaláltak a hatóságok, őket is megpróbálta elkergetni azzal, hogy szándékosan hibernálta magát, nincs szüksége segítségre.

A történetben két gyengébb pont is felmerült. Az egyik megtaláló szerint a kocsi nem volt teljesen behavazva, a jobb oldali ajtókon jóval kevesebb hó volt, mint a többin, és ott akár ki-be mászhatott a férfi, de ezt több, a mentésben résztvevő is cáfolta, akik végig érintetlen havat láttak csak a kocsi körül, tehát nem valószínű, hogy Skyllberg az autót elhagyva bárhol táplálékhoz jutott volna a tél közepén.

Más szemtanúk pedig arról beszéltek, hogy januárban már pár kiránduló rátalált az autóra, de abban nem találtak senkit, és miután a rendszám alapján jelentették a rendőrségen, csak azt a választ kapták, hogy a jármű nem lopott, csak szokatlan helyen parkol, így a hatóságnak nincs vele dolga.

Egyik verzióra sem érkezett meggyőző bizonyíték, a helyiek többsége pedig hitelt adott Skyllberg sztorijának, miszerint a férfi két hónapig volt a hó fogságában – igaz, látszólag saját döntéséből. Ezt erősítheti az is, hogy a két hónap alatt senki nem találkozott Skyllberggel.

A férfi soha nem árulta el, miért költözött autójával a vadon szélére, és miért nem próbált segítséget kérni. 2012-ben a Discovery Channel dokumentumfilmben dolgozta fel a történteket.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM