A koreaiaknak genetikailag nem kell dezodor

2019.02.02. 07:50

A nyugati civilizációkban élő felnőttek többsége (egyes felmérések szerint több mint 90 százaléka) használ valamiféle kozmetikumot, amely elfedi, megváltoztatja, semlegesíti a testszagát. Főkét a hónaljon elválasztott, majd a bőrfelületen lebomló izzadság-összetevők lehetnek kifejezetten büdösek. A kelet-ázsiai népeknél viszont sokkal ritkább az orrfacsaró hónalj, így dezodorra sincs igazából szükségük. Mindezt pedig génjeik okozzák.

Önnek száraz vagy inkább nedves-nyúlós a fülzsírja?

Csak azért kérdezzük, mert ez a legegyszerűbb módja azt eldönteni, hogy az ABCC-11 gén két változata (allélje), a G és az A milyen kombinációban található meg az ön genomjában. A G domináns az A felett, tehát ha az illetőben van G allél, akkor annak hatásai fognak érvényesülni. A recesszív A allél ezzel szemben csak akkor fejeződhet ki, ha nincs mellette G.

Az nyugati népesség 98 százalékának genetikai állományában vagy két G allél, vagy egy egy G és egy A található. Az ő fülzsírjuk valóban zsírszerű, tehát kenhető. Ezzel szemben a AA genotípusú (homozigóta recesszív) emberek fülzsírja száraz, morzsálódó. Emellett ugyanezek az allélek határozzák meg azt is, hogy (a kémiaórák finomkodó jelzőjével élve) szúrós szagú-e az illető verejtéke. Ha a G allél is jelen van, akkor bizony az izzadságuk hajlamos a szagosodásra, viszont az AA genotípusú embereké nem.

Mint Tokiói Műszaki Egyetem kutatóinak tanulmányából kiderül, a kelet-ázsiai népeknél viszont sokkal gyakoribb az AA genotípus, mint bárhol máshol a világban. Különösen Koreában elterjedt, ahol az egyik kutatásban megvizsgált összes ember ezekkel az allélekkel rendelkezett. A kínaiak 80, a mongolok 76, a japánok 69 százalékának olyan a genetikai háttere, amely miatt az ő izzadságuk nem büdösödik. A koreaiak dezodorhasználatáról nem állnak rendelkezésünkre hivatalos adatok, de számos, Koreában élő nyugati ember személyes beszámolóját találni, amelyben leírják, hogy

a koreai drogériákban nincsenek dezodorok, és az emberek nem is igazán keresik ezeket.

Abban egyelőre nem biztosak a kutatók, hogy az ABCC-11 gén hogyan befolyásolja a fülzsír textúráját, illetve az izzadság szagát. Azt feltételezik ugyanakkor, hogy az AA genotípussal megáldott emberek verejtékéből jó részt hiányoznak azok az aminosavak, amelyeket a bőrön élő baktériumok lebontanak, és ezek bomlástermékei okozzák a szagot.

Egy másik vizsgálatban azt hasonlították össze, hogy a brit nők dezodorhasználata hogyan függ attól, hogy milyen alléleket örököltek az ABCC-11 génből. Ebből kiderült, hogy míg a többséget adó GG vagy GA genotípusú (tehát szagosodó verejtékű) hölgyek 95 százaléka használ (illatosított vagy illatmentes) dezodort, addig a kevés AA allélekkel rendelkező (tehát öröklötten szagtalan hónaljú) nőknek csak 78 százalékuk.

Hogy miért nem nulla?

Nos azért, mert talán ők maguk sem tudnak arról, hogy nem lenne rá szükségük, másrészt rájuk ugyanúgy hatnak a reklámok, illetve a testszag-semlegesítést gyakorlatilag kötelességként előíró társadalmi konvenciók.