Az orosz hadseregben 2013-ig nem használtak zoknit

2019.02.25. 06:43

Volt egy létfontosságú ruhadarab, hivatalos felszerelés az orosz hadseregben, ami a 17. századtól kezdve egészen 2013-ig szolgálatban állt. Ott volt a hétéves háborúban 1756-63 között, a napóleoni háborúkban is (1799-1815), ahogy a krími háborúban a 19. század közepén, és a két világháborúban. És ott volt még 2013-ban is, amikor végre kikerült a leltárból - ez az eszköz nem más, mint a kapcarongy, vagy ahogy az oroszok hívják, portyanki.

A nyári használatra pamut, a télire flanel anyagból készült fehér négyzet több mint három évszázadot túlélt, először Nagy Péter cár idején került az orosz katonák lábára (egyébként a holland hadseregtől lesték el a használatát). A végső csatáját pedig 2013-ban bukta el a zoknival szemben. Az ok egyszerű: praktikusabb és egyszerűbb lett zoknit viselni a kapcarongy helyett, és bár az előny nem a 21. században jelent meg hirtelen a zokni javára, az orosz hadsereg vezetői ekkor látták be, hogy végleg eljárt az idő fölötte.

Pedig eleinte nagy előnye volt a kapcarongynak, hogy a zokninál jóval olcsóbb volt az előállítása, könnyebben és gyorsabban lehetett mind mosni, mind szárítani, és megfelelő felhelyezés esetén a célnak is jobban megfelelt. Az amúgy is túlterhelt orosz gyáraknak megspórolták a zoknik tömeges előállítását, a katonák pedig a hadszíntéren más anyaggal is pótolhatták, ha rögtönözniük kellett.

A kapcarongy szabályos felhelyezése egyáltalán nem egyszerű. A Russia Today egyik újságírója, Oleg Dimitijev 695 napot töltött még katonai szolgálata alatt kapcarongyban, azt írta, hogy ha valaki nem jól tekeri be vele a lábát, az később kínzással válik egyenlővé, és hatalmas vízhólyagokat okozhat vele magának.

A felhelyezés menete mellett annak ideje is elő volt írva a hadseregben: kapcarongyostul, mindenestül maximum 45 másodpercig tarthatott a katonák öltözködése.

Végül 2007-ben kezdték el a kapcarongyok leszerelését, akkor egy nagyobb hadi reform keretén belül részben betiltották őket – ami már csak azért is jó ötlet volt, mert az előírások szerint csak heti egyszer, a katonák zuhanyzásának idején kellett cserélni azokat. Ekkor döntöttek arról is, hogy 2013 végéig a teljes hadsereg zoknira áll majd át.

Forrás