Lila húst ennénk, ha lenne egy kis eszünk

GettyImages-1128837925
2019.03.22. 05:04

Amikor friss marhahúst veszünk, általában az élénk vörös színt keressük, ezt tartjuk vonzónak, a kereskedők pedig próbálnak igazodni a kereslethez, és igyekeznek úgy becsomagolni az árut, hogy megtartsa ezt a színét. Akkor is, ha egyébként ez ellentétes lehet a vevő érdekével.

A piros szín ugyanis annak köszönhető, hogy a hús oxigénnel érintkezett, és éppen ez a bomláshoz vezető út.

A húsban a mioglobin nevű fehérje okozza a vöröses színt, ami nem a vérben kering, hanem a szövet sejtjeiben található meg, és kissé lilás színű. Ha a friss húst rögtön vákuumcsomagolásba teszik, meg is tartja ezt a színét. Az oxigénnel érintkező húsban azonban a mioglobin átalakul oximioglobinná, és ennek a hatására vesz fel egy élénkebb piros színt. Valamennyi pirosas színt a vágás után megmaradó vér, a hemoglobin is okozhat, de ebből általában csak egy kevéske található meg a szövetekben.

Bármennyire is vonzónak találjuk a cseresznyepiros színt, azt csak rövid ideig lehet fenntartani, az oxigénnek kitett hús hamarosan elkezd barnás-pirosas színűvé változni. A barnulás önmagában még nem jelent romlást, nem feltétlenül kell tartani tőle. Az esetleges romlásról sokkal többet elárul a hús szaga.

Ha megbüdösödött, ragacsossá vagy trutymószerűvé változott, akkor kell kidobni.

Befolyásolja még a hús színét az állat kora, neme és étrendje is, és az idősebb állatok húsa eleve sötétebb, mert a korral együtt jár a mioglobinszint növekedése. Ugyanakkor az edzett izmok is sötétebben, tehát ugyanannak az állatnak egészen más színűek lehetnek a különböző testrészéről származó húsdarabjai, annak megfelelően, hogy milyen körülmények közt élt.

(Amerikai Élelmiszer-biztonsági Szolgálat, pdf)

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM