A zsoké, aki az egyetlen futamgyőzelmekor már halott volt

2019.06.07. 05:15

Frank Hayes 1923. június 4-én, 35 évesen nyerte meg az első lóversenyfutamát – és egyben az utolsót is, ugyanis a verseny alatt infarktust kapott, és a célba már holtan ért be a lova hátán. Azóta is ő a lóverseny-történelem egyetlen versenyzője, aki holtan nyert futamot.

Hayes 1888-ban született New Yorkban, ír-amerikai családba. Mindig is zsoké akart lenni, de a lóversenyek világába nem mint versenyző, hanem mint a versenylovak trénere került be, ő készítette fel a James K.L. Frayling nevű tenyésztő lovait a versenyekre. 1923 júniusában aztán eljött az ő ideje: A.M. Frayling kisasszony szerette volna versenyeztetni Sweet Kiss (édes csók) nevű lovát, de nem talált hozzá versenyzőt. Bár vonakodva, de végül beleegyezett, hogy Hayes üljön fel a lóra, de csak azzal a feltétellel, ha le tud fogyni 60 kilogramm alá, hogy a súlya ne hátráltassa a versenyen. A férfinak így néhány nap alatt kellett ledobnia öt kilót. Ez végül extrém edzésterv mellett összejött neki, íg 35 évesen végre bemutatkozhatott zsokéként.

A New York-i Belmont Parkban megrendezett akadályverseny végig a futam nagy esélyese, J. S. Cosden és Gimmie nevű lova vezetett, de az utolsó szakaszon Sweet Kiss váratlanul az élre tört, és a közönség nagy meglepetésére az addig ismeretlen ló elsőként ért célba. Hayes ekkor már teljesen a ló nyakán feküdt, többen azt hitték, a fülébe súgva ösztönözte az állatot. A célba érés után azonban a nyeregből arccal a földre esett. A versenyorvos odaszaladt hozzá, de rögtön látta, hogy már elkésett, és halottnak nyilvánította a friss futamgyőztest.

Hayes halálának okáról megoszlottak a vélemények, az egyik magyarázat szerint egyszerűen a verseny izgalmait nem bírta a szíve, egy másik verzió arról szólt, hogy a hirtelen fogyás viselte meg a szervezetét: a Buffalo Morning Express akkoriban azt írta, a férfi még a futam reggelén is több órát kocogott minimális folyadékbevitel mellett, így a verseny előtt gyengén és kimerülten ült nyeregbe, és egyszerűen nem bírta a megterhelést.

A halott hátasát a győzelembe cipelő lovat új néven kezdték emlegetni: a Halál Édes Csókjának gazdája hiába keresett új zsokét, babonából senki nem akart vele versenyezni, így az állat hibátlan mérleggel: egy futamon egy győzelemmel vonult vissza.

Frank Hayest az első és utolsó futamgyőzelme alatt viselt versenyruhájában temették el.