Nem akarunk senkinek gyilkos fegyvert ajánlani, de ha akarnánk, ez lenne az

2019.06.10. 08:13

A Cerbera odolam egy meglehetősen jelentéktelen kinézetű indiai fa, kinézete olyannyira nem vonzotta a botanikusok figyelmét, hogy még angol neve sincs, magyar meg pláne. Nagyjából 10 méter magasra nő meg, nem döntöget méretbeli rekordokat. Semmi említésre méltó tulajdonsága sincs – azon kívül, hogy magvai döbbenetesen erős mérget tartalmaznak, amiért gyakran hívják az öngyilkosok vagy a gyilkosok fájának is.

Egyetlen, pár milliméter átmérőjű magja elegendő cerberin mérget tartalmaz egy felnőtt ember megöléséhez.

A cerberin hatásmechanizmusát tekintve szívglikozid, ami azt jelenti, hogy olyan cukortartalmú szerves molekula, amely alapvető hatást gyakorol a szívműködésre. Konkrétan teljesen meggátolja a szívizomsejtek nátrium-kálium-pumpájának működését, vagyis az a fehérje válik miatta működésképtelenné, amely nélkül a szívizomsejtek képtelenek nátriumot és káliumot felvenni és leadni – márpedig ez elengedhetetlen a ritmikus összehúzódásokat irányító elektromos impulzusok működéséhez. Ez egyben azt is jelenti, hogy a szív többé már nem képesek összehúzódni,

vagyis a szívműködés leáll.

A Cerbera magjának elfogyasztása általában néhány órán belül végez az áldozattal, de addig még sok kínban lesz része. Elviselhetetlen gyomorfájdalom, hasogató fejfájás, hányás, hasmenés és persze a szívritmus teljes felborulása a cerberinmérgezés fő tünetei. Végül tehát a szívösszehúzódásokat vezérlő elektromos rendszer összeomlása okozza az illető halálát, és emiatt a cerberin hatásmechanizmusa nagyon hasonlít az Egyesült Államokban végrehajtott kivégzéseknél alkalmazott méreginjekciók működéséhez.

Előfordul, hogy a Cerbera magját véletlenül nyeli le a szerencsétlen áldozat, hiszen a gyümölcs húsa ehető, bár kissé fanyar. Mindenesetre ez sokkal ritkább a szándékos mérgezéseknél, amikor gyilkossági vagy öngyilkossági céllal etetnek meg a magból készített anyagokat másokkal, vagy veszik magukhoz a minden reményről lemondó emberek. A feltételezések szerint India part menti, mocsaras erdőségeiben, ahol a fa őshonos, és kifejezetten gyakori, rengeteg embert tesznek el láb alól a porrá őrölt magjai segítségével.

Hogy pontosan mennyit, az nem ismert, mivel a cerberin nem része a szokványos toxikológiai teszteknek, a világ más tájain pedig nem is feltételezik, hogy e méreganyagot alkalmazhatnák a gyilkosságoknál, öngyilkosságoknál. Yvan Gaillard, a francia Analitikai Toxikológiai Laboratórium kutatója ezért nevezte a cerberinről írott szakcikkében a méreggel végrehajtott emberölést

a tökéletes gyilkosságnak.

Egy másik kutatás úgy találta, hogy a Cerbera magját gyakrabban használják öngyilkossághoz, mint bármely más növényt a világon. Úgy becsülik, hogy évente háromezer ember hal meg cerberinmérgezésben (önkezével vagy rosszakarója által), India Kerala államában ez a mag felelős a növényi mérgezések feléért, és az összes mérgezések 10 százalékáért.

A gyakori feltételezett előfordulás ellenére szinte sehol sem tesztelik a mérgezésgyanús embereket a cerberinre, aminek a fő oka a teszt drágasága. Nyugaton csak akkor végzik el a vizsgálatot, amelyhez együttesen van szükség folyadékkromatográfiára és tömegspektroszkópiára, ha konkrét bizonyíték adódik arról, hogy az áldozat fogyaszthatott Cerbera-magokat halála előtt. Indiában, noha sokkal gyakoribb az ilyesmi, a legritkább esetben állnak fenn a vizsgálat tárgyi feltételei.

A Cerbera hajtása, virága és gyümölcse
A Cerbera hajtása, virága és gyümölcse
Fotó: Wikipedia

Noha a magnak keserű az íze, olyan kevés kell belőle, hogy könnyedén el lehet fedni egy tál curryvel vagy jó sok cukorral, így teljesen belesimul az indiai konyha ízeibe. A statisztikák szerint a cerberináldozatok háromnegyede nő, igaz ez a gyilkosságok áldozataira és az öngyilkosokra is. A jelenséget a hagyományos indiai társadalom erősen patriarchális jellegével magyarázzák. A fiatal lányoknak nem sok beleszólásuk van abba, hogy kihez adják férjhez őket, így gyakran nyúlnak ehhez a bárkinek elérhető méreghez. Az is gyakran előfordul, hogy

a fiatal férj családja nem fogadja be az új feleséget, és végeznek vele.

A Cerbera gyilkos hatása akkor került be a világsajtóba, amikor 2015-ben négy indiai sportolólány kötött öngyilkossági fogadalmat egymással, és mindegyikük Cerbera-magot evett. Az evezős lányok azért akartak öngyilkosok lenni, mert az edzőtáborban megerőszakolták őket az idősebb sportolók és az edzők. Egyikük meghalt, a többiek túlélték. Az életüket vélhetően az mentette meg, hogy búcsúlevelükben megemlítették a Cerberát, így a mentők tudták, hogy mivel állnak szemben.

A helyi indiai önkormányzatok a lehetőségeikhez mérten próbálnak tenni a Cerbera-magok hozzáférhetősége ellen. Ennek érdekében azt találták a legcélravezetőbbnek, ha iparilag hasznosítják a magokat, hiszen így már elkerítik, őrzik a fákat, nehogy ellopják az értékessé váló magokat. Így újabban biológiai rovarölő szert és patkánymérget készítenek a Cerbera-magokból. Mondjuk ez sem életbiztosítás, mert most a helyiek puszta kézzel dolgozzák fel a fa magjait, vagyis a hatóanyag számtalan alkalommal bekerülhet a szervezetükbe.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport