Az ország, ami a Föld mind a négy féltekéjére benyúlik

GettyImages-53043700
2019.06.20. 04:59

Jól elspoilerezzük rögtön az elején: ez az ország Kiribati.

Még mielőtt belelendülnénk a Csendes-óceán közepén található ország ismertetésébe, gyorsan tisztázzuk, hogy hogy a fenében lehet négy féltekéről beszélni, amikor az két Földet adna ki.

A magyar nyelv értelmező szótára így definiálja a féltekét:

A Föld a középpontján áthaladó és a tengelyét merőlegesen metsző v. a tengelyén áthaladó képzeletbeli síkkal két részre osztott földgolyó egyik fele. Déli, északi félteke: a Földnek az Egyenlítőtől délre, ill. északra elterülő fele; keleti, nyugati félteke: a Földnek a kezdő délkörtől a 180. délkörig keletre, ill. nyugatra elterülő része.

Vagyis észak-dél, kelet-nyugati felosztásról is beszélhetünk, a Csendes-óceán közepén található, 33 korallszigetből álló Kiribati pedig annyira speciális helyen fekszik, hogy egyszerre mind a két felosztási rendszer szerint érinti a féltekéket, vagyis bárhogy nézzük, mind a négy féltekébe beleér.

Kiribati 33 szigetéből 21 lakott, az országnak jelenleg nagyjából 100 ezer lakosa van, de maga Kiribati már nem sokáig létezik, az emelkedő tengerszint miatt ugyanis lassan víz alá fog kerülni az ország összes szigete. Így már az is felmerült, hogy Fidzsire költöztetik az országot – a kormány például már el is kezdett egy programot, ami a későbbi beilleszkedést segítheti majd.

Kiribati speciális helyzete más különlegességeket is jelent a lakói számára. Helyzetéből adódóan ez az ország van legmesszebb az alapnak tekinthető greenwichi időzónától, vagyis a dátumválasztó vonal mellett fekszik az ország. Ám mivel Kiribati szigetei elég nagy területen szóródtak szét, a különböző szigetek két időzónába estek. Hogy ezt a problémát feloldják, 1994-ben átrajzoltatták a dátumválasztó vonalat, emiatt viszont Tarawa sziget lakói kihagytak egy napot, hogy szinkronba kerüljenek az ország többi részével, így ott, az ország legnépesebb szigetén elmaradt a szilveszter is.

Kiribati helyzetét anno egy spéci utazással is lemásolták az SS Warrimoo utasszállító hajóra szervezett úttal, 1899-ben ugyanis egyszerre voltak a hajó utasai keleten és nyugaton, északon és délen, az északi félteke telén, és a déli félteke nyarán, december 31-én és január 1-én, 1899-ben és 1900-ban. Csak a századfordulót rontották el.

(Borítókép: Kiribati szigete. Fotó: Tim Graham / Getty Images Hungary)

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM