A túl sok vízivásba bele is lehet halni

2019.08.31. 06:52

Víz nélkül egészen biztosan, és rövid úton meghalunk, hiszen az emberi test kétharmadát ez teszi ki, és a folyamatos utánpótlására van szükségünk, mert az izzadsággal, a vizelettel és a kilélegzett levegővel folyamatosan veszítünk belőle. Az utánpótlást azonban túlzásba vihetjük, extrém esetben egészen addig, hogy a vízivás miatt halunk meg.

Szerencsére a vízfogyasztás általi halál csak egészen szélsőséges esetekben fordul elő. Megesik például extasy beszedésével végigbulizott éjszakák után, amikor a kiszáradást rengeteg víz fogyasztásával igyekeznek ellensúlyozni a partiarcok. De maratonfutó atlétáknál is kialakulhat a hyponatremia nevű állapot, amikor elégtelen a vérben lévő só mennyisége. 

Súlyos esetben fejfájás, láz, émelygés, hányinger és mentális zavarok tapasztalhatók.

A legsúlyosabb túlfogyasztás esetében behatol a víz az agysejtekbe és agyödéma alakul ki, ami kómához, légzési problémákhoz és halálhoz vezet.

Vízfogyasztásunkat és a sóháztartást a vesék szabályozzák, és amikor túl sokat iszunk rövid idő alatt, a vese nem tud elég gyorsan megszabadítani minket a fölöslegtől, és az bekerül a sejtekbe. Általában ez nem okoz nagy gondot, a zsír és az izom eléggé rugalmas. Súlyos túlfogyasztás esetén éppen azért van baj az agysejtekkel, mert azok egy merev csontburokba, a koponyánkba vannak bezárva, nincs hová tágulniuk.

Egyébként nem önmagában a túlzott vízbevitel a hibás, a halállal végződő példák nem véletlenül járnak együtt komoly fizikai igénybevétellel: ilyenkor a hipotalamuszban több antidiuretikus hormon (ADH)  termelődik, ami a vesét arra utasítja, hogy több vizet igyekezzen megtartani, nehogy a végén kiszáradjunk. (Az ADH hiánya egy egészen másik betegséget okoz, amikor minden vizet fölöslegesnek ítél a szervezet.)

Nyugalmi állapotában a vesénk nagyjából 0,8-1 liter vizet képes kibocsátani óránként, szóval ennyit biztosan megihatunk. Az antidiuretikus hormon azt akár óránként 1 deciliterre is lecsökkentheti, így még az izzadással együtt is elkezdhet felgyülemleni bennünk némi fölösleg. Ez alapján legfeljebb annyi vizet szabadna meginni intenzív sportolás közben, amennyit kiizzadunk.

Ezt képtelenség lemérni, úgyhogy egyedül az ösztöneinkre hagyatkozhatunk:

igyunk pont annyit, amennyi jól esik, és akkor, amikor szomjasak vagyunk.

Akik viszont drogot fogyasztottak, erre sem támaszkodhatnak, hiszen megkavarták az érzéseiket, úgyhogy ők csak az óvatosságukra és a szerencséjükre számíthatnak.

(Scientific American, Wikipedia: antidiuretikus hormon)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport