A csatában leszakadt a jobb keze, de így is megölt 31 ellenséges katonát

GettyImages-72638672
2019.11.25. 05:40

Jó, ha mindenki megjegyzi, hogy sose kössön bele egy gurkába. A Gurkha-hadtest egy olyan egység a brit hadseregen belül, amelyben Nepál hegyi falvaiból toborzott férfiak szolgálnak. Az első világháborúban minden fontosabb csatánál ott voltak, és nagyjából 2000 kitüntetést kaptak a bátorságukért.

A második világháborúban is bőven kivették a részüket, ebből is kiemelkedik az a harc, amit a dél-ázsiai dzsungelekben vívtak, hogy Japán térhódítását visszaszorítsák a térségben. 1945. május 13-án a gurkák voltak a brit hadsereg legnagyobb hadereje Burmában, ahol súlyos összecsapásokba kerültek a japánokkal az Iravádi folyó partján.

Egyik nap a japánok nagyjából 200 katonával rohamozták meg azt a helyet, ahol Lachhiman Gurung megfigyelőállása állt. Azért volt olyan fontos a japánoknak ez a hely, mert a dombról a brit erők útvonalait és támadási sávjait könnyedén meg tudták volna figyelni. A japánok azzal indították a támadást, hogy gránátokat szórtak Gurung állomáshelyére. A férfi ezeket jobb híján visszadobálta a támadók felé. Egy darabig bírta a cirkuszba illő zsonglőrködést, majd az egyik dobásnál elállt mellőle a szerencse, és a gránát felrobbant a kezében.

A robbanás levitte Gurung ujjait és kézfejét, több csont eltört a karjában és a lábában, megsérült az arca és a szeme. A társai még ennyire sem voltak szerencsések, így Gurung egyedül maradt a 200 katona ellen. Valószínűleg mások egy ilyen helyzetben elmenekülnének vagy feladnák magukat, őt viszont nem ilyen fából faragták.

Bal kezébe fogta a fegyvert, és csak lőtt a közeledő japánokra. Aztán újratöltötte a fegyverét bal kézzel, és újra lőtt.

Nem kell ahhoz katonának lenni, hogy tudja az ember, hogy még egy pohár víz kitöltése is nehéz, ha az embernek hirtelen nem a domináns kezével kell véghez vinni a feladatot, Gurung azonban fél kézzel lőtt és célzott, közben pedig próbálta túlélni az életveszélyes sérüléseit.

A sebesült férfi 4 órán keresztül állta sarat és verte vissza az ellenség rohamait a sötétben. Közben persze érkezett segítség, de napfelkeltére úgy tűnt, hogy a támadás alábbhagyott. 87 japán katona holttestét találták meg, közülük 31 közvetlenül Gurung állomásának közelében. A gurka kórházba került, ahol fél szemét már nem tudták megmenteni, és elvesztette a jobb kezének nagy részét is. Hősiességéért és helytállásáért Viktória-keresztet kapott.

De itt még nincs vége a történetnek, ugyanis Gurung jelezte a brit haderőnek, hogy ő a sérüléseitől függetlenül szolgálni szeretne, így 1947-ben még az indiai háborúban is részt vett, ami után nyugdíjba vonult.  Ez nála azt jelentette, hogy visszatért Nepálba, hogy ott földművesként dolgozzon, majd öt gyerekével Londonba költözött, ahol 2010-ben halt meg tüdőgyulladásban. Az ő története nem egyedi, a gurkákról nem véletlenül terjedt el az a nézet, hogy bátrak, nagylelkűek, hűségesek, és amikor csatára kerül sor, nem éreznek se éhséget, se fájdalmat, se félelmet.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM