Az atombombának köszönhetően tudunk megszabadulni az atkáktól

2019.11.26. 05:02

A szennyezett levegő tisztítása már a 18-19. században megmozgatta a feltalálók fantáziáját, amikor az ipari mennyiségben bányászott szén lehetővé tette a gőzgépek, a vasút és a fűtött lakások elterjedését, és ezzel egy időben füstbe és koromba borult a vidék. Az első személyes szűrőeszközök azonban nem a környezetvédelemre fókuszáltak, hanem a bányászok és tűzoltók munkáját segítették.

A következő nagy előrelépés a második világháborúban történt, amikor az Egyesült Államok belevágott az atombomba kifejlesztését célzó Manhattan tervbe. Az USA Atomenergiai Bizottsága és az amerikai hadsereg vegyvédelmi alakulata, az Army Chemical Corps közös erővel kifejlesztette a ma már mindenki által ismert HEPA-t, vagyis a nagy hatékonyságú részecskeszűrőt.

Eredetileg az volt a HEPA célja, hogy megvédje a katonákat és a tudósokat a radioaktív részecskéktől, különös tekintettel azokra, akik a Manhattan terven dolgoztak, ami sajnos nem jött össze, mert a HEPA sugárvédelmi eszközként megbukott. Ugyanakkor kiderült, hogy a mustárgáz és a klórgáz ellen hatásos védelmet biztosít. 

A háborút követő évtizedekben a hadiipari gyártásra szakosodott üzemeket áthangolták polgári termékek gyártására. Az HEPA-szűrők továbbfejlesztésének és piacra kerülésének hatalmas lökést adott az Egyesült Államokban 1963-ban meghozott Clean Air Act, a világ egyik legnagyobb hatású környezetvédelmi törvénye, amely az USA-ban nemzeti szintre emelte a légszennyezés szabályozását.

A HEPA-szűrőknek szigorú követelménynek kell megfelelniük. Eredetileg azt lehetett elmondani, hogy a rajtuk áthaladó levegőből a 0,3 mikrométeres vagy annál nagyobb részecskék legalább 99,95 százalékát el kell távolítaniuk. Az USA-ban egy hajszálnyival szigorúbbak, ott a határt 99,97 százaléknál húzták meg.

Ma már a HEPA-nak is több szintje van, igazodva a felhasználás jellegéhez, hiszen egészen más követelménynek kell megfelelni egy félvezetőgyárban vagy egy gyógyszergyárban, mint amikor csak otthon szeretnénk hatékonyan felporszívózni, hogy az atkák és az allergén anyagok ne kerüljenek vissza a szoba levegőjébe. A legenyhébb E10-es szinten elég a részecskék 85 százalékát eltávolítani, míg a legszigorúbb U17-es szint 99,999995 százalékot ír elő.

(Cooper HewittWikipedia)