Az esőcsepp nem is esőcsepp alakú

2020.01.11. 08:13

Aki rajzolt már valaha napocskát, házat, és felhőt, az tudja, hogy az esőcseppek könnycsepp alakúak. Ez látható minden rajzfilmben, képeskönyvben, gyerekruhán, füzetborítón.

Aztán jöttek a NASA tudósai, és ezt is el kellett rontaniuk: az esőcseppek valójában inkább emlékeztetnek hamburgerbucira, amik lássuk be, kevésbé néznek ki jól egy ovis rajzon. Ha nem hiszik, itt a tudományos értékű bizonyíték rá, interaktív csúszkával:

Fotó: Világi Máté / Index
Az esőcsepp alakja
Az esőcsepp alakja
Fotó: NASA

A víz az atmoszférában kicsapódik porszemcsékre, és felhő lesz belőle. A felületi feszültség miatt a vízcseppek eleinte gömbölyűek, de ahogy elkezdenek zuhanni, ez hamar megváltozik. Zuhanás közben a légáramlás a csepp alján erősebb, mint a tetején, ezért veszi fel a hamburgerbuci alul lapos, felül domború formáját a vízcsepp. Fent a kicsi légáramlási zavarok alacsonyabb nyomást eredményeznek, így a magasabb felületi feszültség nagyjából gömbölyűn tartja a csepp tetejét.

Ahogy zuhan a csepp, óhatatlanul is ütközik más cseppekkel, ami szintén hozzájárul a gömbölyded formája elvesztéséhez. Ahogy ütköznek a cseppek, összeállnak, de – ahogy a Római Birodalommal is történt –, amikor a csepp túl nagyra nő, szétesik.  Ez akkor következik be, amikor egy csepp nagyobb lesz, mint 4 milliméter.  A folyamat kezdődik elölről, míg végül valamilyen formában földet nem ér, vagy el nem párolog.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM