A férfiakra veszélyesebb a mellrák

2020.01.22. 04:53

Meglehetősen ritkán diagnosztizálnak a férfiaknál mellrákot, százszor több nő szenved ebben a betegségben, ám ez nem jelenti azt, hogy elhanyagolható lenne a probléma. Éppen arra hívja fel a figyelmet egy tanulmány, hogy a férfi betegek esetében jóval nagyobb a halálozási arány.

A férfiaknál általában idős korban, 60-70 évesen jelentkezik a mellrák, de jóval fiatalabbaknál is előfordulhat. Egy brit sportoló, az evezős Ollie Banks például 23 évesen esett át rajta. Jól mutatja, hogy mennyire ritka betegség, hogy az Egyesült Királyságban évente közel négyszáz férfinél mutatják ki a mellrákot, miközben nagyjából hatvanezer brit nő szenved ugyanebben.

Részint amiatt halnak meg arányaiban többen a mellrákos férfiak közül, mert kevésbé ismert a náluk előforduló rák biológiája, több kutatást igényelne ez a terület. Természetesen az ismeretek hiánya is hátráltatja a rák kezelését, a legtöbb férfi nem is tudja, hogy lehet mellrákja.

Nincs meg az önvizsgálat rutinja, mint a nők esetében, ezért sok férfi azt sem tudja megmondani, hogy mióta lehet ott a csomó. 

A férfi mellrák első körben ugyanúgy azonosítható, mint a női, vagyis a páciens kisebb-nagyobb – sokszor borsó méretű – csomót észlel a mellszövetében. Általában a mellbimbó mögötti területen fordul elő. Ha észlelik, azt ugyanolyan komolyan kell venni, mint a női mellrákot. A JAMA Oncology tudományos lapban publikált tanulmány arra is a rámutat, hogy probléma elhanyagolása, alulkezelése még inkább megnöveli a halálos kimenetel veszélyét. A csomót sebészeti eszközökkel távolítják el, alkalmaznak kemoterápiát és sugárkezelést, és megvizsgálják, hogy átterjedt-e a rák más szervekre.

Szerencsére a férfiak mellrákját a legtöbb esetben korai stádiumában elcsípik, ami csökkenti a későbbi kockázatokat. Férfiként azért különösen fontos odafigyelni a mellrákra, mert egy olyan genetikai mutációval (BRCA2) is összefügghet, amely a prosztatarák előfordulásának veszélyét is növeli.

(JAMA, BBC, SA Express-News)

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM