Egy undorító ízű super-food

D  VG20150516001
2020.09.17. 13:01
Nemzedékek utálták, viszont a csukamájolaj az egyetlen természetes táplálék, ami a D-vitamin mellett további két nélkülözhetetlen tápanyagot, A-vitamint és omega-3 zsírsavakat tökéletes minőségben és mennyiségben tartalmazza.

Edward Mellanby 1919-ben speciális táplálással angolkórt tudott előidézni 400 kutyakölyöknél, majd csukamájolaj segítségével sikeresen kezelte őket. Azt hitte, a történtekért a már ismert A-vitamin a felelős, de McCollum

1922-ben laboratóriumi körülmények között igazolta, hogy a kutyákat az angolkórból a D-vitamin gyógyította meg.

Az korabeli embereknek és tudósoknak jó ideig fogalmuk nem volt arról, miért és miben segít a "sárga olaj", csupán tették, amit hagyományuk őrzött. A norvég tengerpartok közelében az év meghatározott időszakában tömegesen jelentek meg a tőkehalak, melyeket a halásznépek nagy becsben tartottak. A kifogott halak máját hordókba rakták, melyekben a belsőség enyhe melegedés hatására sárga, olajszerű levet eresztett. A folyadékot számos betegség kezelésére és megelőzésére fogyasztották, például egyszerű náthára is kiváló orvosságnak bizonyult.

A boldog békeidőkben patikákban és egyes éttermekben volt kapható, majd a világháborúk során a katonák fogyasztották.

A kommunizmus országaként a különböző ízesítésű, borzalmas szagáról és olajos-konzerves kiszereléséről híres tőkehalmáj fogyasztását nagyon felpörgették; az akkori gyermekek számára csokoládés verzió volt a legfelkapottabb. 1974-ben az Orvostörténeti Levéltár feljegyzései szerint a csukamájolaj szerepét jelentősen felértékelték az akkori orvosok, egészségügyi szakemberek:

KIDERÜLT UGYANIS, HOGY A TŐKEHALMÁJ AZ EGYETLEN TERMÉSZETES TÁPLÁLÉK, MELY A D-VITAMIN MELLETT TOVÁBBI KÉT ESSZENCIÁLIS TÁPANYAGOT, A-VITAMINT ÉS OMEGA-3 ZSÍRSAVAKAT A SZERVEZET IGÉNYEIT TELJESEN KIELÉGÍTŐ MINŐSÉGBEN ÉS MENNYISÉGBEN TARTALMAZ.

GettyImages-1158906915

Fotó: Matthew Horwood / Getty Images Hungary

A szocialista időszakban ez az álláspont szinte egészségpolitikai kérdéssé is avanzsálódott a kutatótársadalomban: “Szeretnénk felkelteni a szakmai közvélemény, de mindenekelőtt az egészségpolitika irányítóinak érdeklődését a csukamájolaj iránt, ami egyedülálló szerepet játszhat mind az egészségünk megőrzésében, mind a gyógyulási folyamatok elősegítésében...” A 2000-es évek elején újabb áttörés következett: szakemberek azt is beigazolódni látták, hogy a csukamájolaj hatásáért elsősorban a D-vitamin felelős, ami a csontanyagcserében játszott közismert hatásán túlmenően meghatározó módon részt vesz a sejtfunkciók szabályozásában is. 

Tálcán kínált egészség

A tőkehalmáj egyik fontos tulajdonsága, hogy nagy mennyiségű D-vitamint tartalmaz. Mivel a hormon számos folyamatot szabályoz és befolyásol, ismerkedjünk meg egyes élelmiszerek D-vitamin tartalmával, illetve a hiánynak kitett kockázati csoportokkal:

Kockázati csoportok Ok
Anyatej táplálás Az anyatej nem tartalmaz elegendő D-vitamint (25NE/liter)
50 év feletti életkor Időskorban csökken a bőr D-vitamin-szintetizáló képessége
Kevés napfény Téli időszakban a test nagy részét ruhával fedjük, és kevesebb a napsütés is
Sötétebb bőrszín A melanintartalom fordítottan arányos a bőr D-vitamin-szintetizáló képességével
Zsírfelszívódási zavarok Máj- és epebetegségek, valamint a különböző bélgyulladások (pl. Crohn-betegség) esetén
Elhízás A bőr alatti zsír megköti a bőrben szintetizált D-vitamint
D-vitaminban gazdag élelmiszerek Mikrogram/100 g
Tőkehalmáj 333,0
Tojássárgája 60,0
Hering, nyers 26,7 26,7
Tojás 24,0
Borjú/marhamáj 22,0
Lazac, nyers 15

Annyira super-food, hogy csökkenti a felső légúti fertőzések kockázatát, reuma és egyéb ízületi betegség esetén fájdalomcsillapítóból kevesebb is elegendő. Emésztőrendszeri zavarok tüneteit is elviselhetőbbé teszi, orvosi beavatkozásokat egészít ki. A benne lévő omega-3 zsírsav támogatja a szervezet védekezőképességét. A tőkehalmáj tele van A-vitaminnal , ami csökkenti a stresszt. De még a szemben található ideghártya, a retina sem működne nélküle.  

Együnk sokat belőle, egy kis citromolajjal talán még a szaga is elviselhető

Borítókép: Tőkehalak száradnak az észak-norvégiai Storekorsnesben 2015. május 16-án. MTI Fotó: Varga György

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM