Nem csak a globális felmelegedés miatt zsugorodik a Kilimandzsáró hósapkája

GettyImages-52260848
2020.10.12. 21:59

Az ember okozta globális felmelegedés erős érzelmeket keltő jelképe a gyakran mutatott Kilimandzsáró egyre kisebb hósapkája. Megfigyelések szerint már 1880 óta zsugorodik. Éppen a kis jégkorszak vége óta. 1936-ban, amikor Ernest Hemingway megírta A Kilimandzsáró hava című kisregényét, már fele akkora sem volt, mint ötven évvel korábban.

1891 óta folyik a hegy kutatása, és a viszonylag jól dokumentált adatok azt mutatják, hogy az a 20. század folyamán elvesztette hósapkája 80 százalékát. Viszont tévesen kapcsolják össze kizárólag a felmelegedéssel. A hegy csúcsánál a hőmérséklet tartósan fagypont alatt mozog ma is. A szárazabbá váló régióban viszont kevesebb hóutánpótlást kap 1880 óta. A helyi lakosok sokszor a hegy oldalában és alján lévő erdőket égetik fel újabb földekért. Ez pedig tovább csökkenti a csapadékot. Szárazságok máskor is voltak itt.

A hegy jégmintáiból 12 ezer évvel ezelőttig nyomon lehet követni az adatokat.

Ha mégis eltűnne a jégsapka, amit 2040 körülre valószínűsítenek, akkor az egész emberiség szívéhez kap majd, nagyot lendítve a klímaváltozás miatti szorongáson.

(Borítókép: A Kilimandzsáró előtérben orrszarvúakkal a 20. század vége felé készült képen. Fotó: Getty Images Hungary)


Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM