Miért használnak a filmekben még mindig kinyitható telefonokat?

2021.08.23. 15:44

A flip forma a piacon ma is létezik, csak a gyakorlatban a 2010-es évek elejére az érintőképernyős mobiltelefonok teljesen kiszorították, miközben a filmeket nézve ma is az a benyomása támadhat az embernek, hogy elterjedtek és népszerűek az ilyen mobilok.

A rövidebb tengelye mentén beépített zsanéron kinyíló telefon a mobilok történetében olyan formatervezési közhely, amilyet nagyjából minden valamirevaló gyártó előállított az Apple előtt. A kijelzőt és billentyűzetet becsukott állapotban védő megoldást kagylóhéj típusú telefonnak is nevezhetjük.

Mielőtt a filmes helyzetben elmélyedünk, ki kell térnünk arra, hogy a púdertükörként kinyíló kommunikációs eszközt nem a mobilgyártók találták ki. A Wikipedia szerint az Armageddon 2419 A.D. című 1928-as science fiction kisregényben írták le először.

A kagylótelók története szempontjából azonban egy másik sci-fi a döntő: a legendás Star Trek tévésorozat. A Star Trek kommunikátora döbbenetesen pontosan előre vetítette jövő mobiltelefonját. A címben megfogalmazott kérdésre a potenciális jó válasz tehát az, hogy már azelőtt kinyitós telefonok voltak a filmekben, hogy feltalálták volna őket.

Annak igazi oka, hogy a filmszereplők még mindig fittyentik a telefonjukat, nemcsak a hagyomány vagy a mozdulat extra pantomimtöltete, hanem a marketing.

A mobiltelefonok márkahordozó tárgyak: egy világító alma, vagy felismerhető kezelőfelületi megoldás azzal fenyeget, hogy a filmes akaratlanul olyan környezetben reklámoz egy gyártót, ahol az nem kíván megjelenni, ami egyenes út egy jó hírnévvel kapcsolatos, elkerülhető jogi vitához. A nyitható telefon ellenben nem köthető márkához, és nem védi szabadalom.

Így fordulhat elő, hogy a Marvel-szuperhős Vasembert, vagyis a magának repülő szuperpáncélt építő Tony Starkot kezében komikusan ható kinyitós mobillal láthatjuk a moziban.

A nyitós telefonok szerepköre egyébként megváltozott az évek során, miközben kezdetben egyértelműen a menőség jele volt, ma már egyértelműen a nyomkövetés elől menekülő egyén eldobható telefonja – ez egyértelműen a Mátrix filmekre vezethető vissza, amiben nem kinyíló hanem széthúzható megoldású Nokia telefonok voltak láthatók.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM