Egy kartonnal és egy törölközővel cáfolta az energiagyógyítást

2021.10.30. 05:53

Emily Rosa 1996-ban elérte, amit előtte senki: energiagyógyítókat vett rá, hogy önként részt vegyenek módszerük tudományos igazolásában. Valószínűleg nem számítottak rá, hogy az eredmény a tudományos igazolás hiánya, vagyis egy cáfolat lesz.

Az energiagyógyítók (energizálók, energetizálók) módszerének lényege, hogy kezüket a páciensek felett mozgatva manipulálják az energiamezőt, ami szerintük minden embert körülvesz. Az energiamezőt a kezükkel érzékelik. 

Emily ez utóbbi állítást szerette volna ellenőrizni egy pár ezer forintos kísérlet segítségével. Ennek során egy kartonfalat állított a gyógyítók elé, akik kezüket átnyújtották a kartonlapba vágott nyíláson, miközben 

a fejükre törölközőt tettek, hogy ne leshessenek.

A kilencéves kislány ezután pénzfeldobás alapján kiválasztotta, hogy jobb vagy bal kezük fölé helyezi a kezét, a gyógyítók feladata pedig az volt, hogy megmondják, melyik kezük felett tartja a kezét. Ez vélhetően könnyű feladat lett volna azok számára, akik nemcsak az emberi energiamezőt, de annak különböző betegségekről árulkodó sajátosságait is képesek érzékelni.

Huszonegy gyógyító ment bele a kísérletbe, közülük tizennégyen tízszer próbálkoztak, heten pedig hússzor. Elméletileg ötvenszázalékos esélyük lett volna, hogy véletlenszerűen eltalálják, melyik kezük felett van a kis tudós keze, de az összesített eredmény ennél is gyengébb, 44 százalék lett.

Az esetek körülbelül felében volt helyes a válasz, ami körülbelül a találgatásnak felel meg. Persze kifogásokat találtak. Az egyik azt mondta, hogy túl hideg volt a szoba. A másik arról panaszkodott, hogy a légkondi elfújta az erőteret

– mondta Emily a Los Angeles Timesnak.

Az energiagyógyítók ezzel szemben úgy vélték, hogy a kísérlet nem cáfolta terápiájuk hatásosságát, és azzal érveltek, hogy rengeteg páciensüknek segítettek. A terápia hatásosságát igazoló további tudományos vizsgálatokra végül mégsem került sor.

Emily Rosa negyedik osztályos iskolai tudományos bemutatóra készült munkáját végül az amerikai orvosszövetség szaklapja, a Journal of American Medical Association (JAMA) közölte két évvel később, így jelenleg övé a legfiatalabb korban elért tudományos publikáció Guinness-rekordja.

Emily 2009-ben pszichológusként végzett a Colorado Egyetemen.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM