A New York-i központi vasúti pályaudvar radioaktívabb mint egy atomerőmű

2014. szeptember 1., 12:47 Módosítva: 2014.09.26 13:19
3055

A gránit évezredek óta népszerű és jó drága építőanyag, manapság főleg burkolatokat készítenek belőle. Azon kívül hogy szép és időtálló, a kőzet természetes formájában radioaktív is, mivel kis mennyiségben uránt, kálium-40 izotópot, és néha tóriumot is tartalmaz, amelyek sugárzó anyagok. Ebből adódóan minden, ami gránitból van, extrém alacsony radioaktív sugárzást bocsát ki; ha nagyon sok gránitból, akkor ez a sugárzás már jól mérhetővé válik.

Tovább

Hitler megírta a Mein Kampf 2-t

2014. szeptember 1., 12:47 Módosítva: 2014.09.26 13:19
731

Adolf Hitler hírhedt könyve, a nácizmus ideológiai alapvetése, a Mein Kampf után 1928-ban megírta annak folytatását is, de az Zweites Buch (második könyv) munkacímen kiadatlan kézirat maradt csupán. Az ok: a könyvkiadó azt mondta, ha piacra kerülne, az tönkretenné az első könyv amúgy sem túl fényes eladásait. A Mein Kampf csak az 1930-as választás után lett igazi bestseller, de ekkor már Hitler már döntött úgy, hogy a második könyv túl sokat árulna el a terveiről a világnak, és jobb ha az asztalfiókban marad.

Tovább

Napóleon nem is volt alacsony

2014. szeptember 1., 12:46 Módosítva: 2014.09.26 13:19
509

Köztudomású, hogy Bonaparte Napóleon, a francia császár és hadvezér nagyon alacsony növésű volt - olyannyira, hogy később el is nevezték róla a kisebbségi komplexus egyik alfaját, az alacsony emberekre jellemző Napóleon-komplexust. A probléma csak az, hogy Napóleon valójában nem is volt alacsony, a közhiedelem egy tévedésből, a brit propaganda hatékonyságából, és az elmúlt évszázadok átlagmagasság-növekedéséből adódik össze.

Tovább

Az ember, akinek 173-szor kellett volna meghalnia, mégis száz évig élt

2014. szeptember 1., 12:44 Módosítva: 2017.12.15 18:56
1582

2011-ben, százéves korában halt meg Bill Haast, a floridai Miami Serpentarium Laboratories kígyóméreg-szérumokkal foglalkozó kutatólabor igazgatója. A labor szó talán túlzás, egy kígyófarmról van szó, ahol Haast rendszeresen kézzel fejte le a kígyók mérgét, hogy azt eladja szérumokat gyártó cégeknek. Hatvan év alatt 173-szor marta meg eközben halálos mérgű kígyó, de csak 20 alkalommal jutott el addig a dolog, hogy orvosi segítségre legyen szüksége.

Haast titka az volt, hogy évtizedeken át minden nap egy különleges, 32 féle kígyóméregből álló koktélt injekciózott be magának, a dózist fokozatosan emelve az évek során, ezzel a szervezetének ellenálló képességét egyre jobban megnövelve. A vérében egy idő után már annyi antitest volt, hogy több tucatnyi alkalommal mentett meg egyébként halálraítélt kígyómarás-áldozatokat vérátömlesztéssel. A közreműködésével készült szérumok több ezer ember életét mentették meg.

Tovább

Az adóhatóságnak a világvége utánra is van terve

2014. szeptember 1., 12:44 Módosítva: 2014.09.26 13:20
316

Állítólag Benjamin Franklintől származik az idézet, hogy csak két dolog biztos ezen a világon: a halál és az adó. A vészhelyzetek menedzselésére alakult amerikai kormányügynökség valószínűleg túl komolyan vette az intelmet, amikor 1987-ben arra utasította az adóhivatalt, hogy dolgozzanak ki vészforgatókönyvet globális katasztrófák, háborúk esetére, hogy minden körülmények között rendben menjen az adók beszedése. Az IRS szót fogadott, és 1989-ben megjelent a belső használatra szánt kézikönyvük arról, hogyan kell nukleáris háború után adót szedni.

Tovább

Celsius fordítva találta ki a hőmérőt

2014. szeptember 1., 12:43 Módosítva: 2016.04.04 16:41
400

A ma használt hőmérők skáláját Anders Celsius svéd csillagász-matematikus találta ki az 1700-as évek közepén, az ő nevét is viseli a mértékegység a mai napig (a Fahrenheit- és Kelvin-sklálákba most ne menjünk bele). Celsius eredetileg úgy képzelte el a hőméről, hogy az annál nagyobb számot mutasson, minél hidegebb van. A svéd tudományos akadémia elé beterjesztett tanulmányában azt javasolta a hőmérsékletmérés szabványának, hogy a víz forráspontját nevezzék ki nulla, és a fagyáspontját száz foknak. Ezt az akadémia 1742-ben el is fogadta, és a skálát Celsiusról nevezték el.

Tovább

Picassót majdnem lecsukták a Mona Lisa ellopása miatt

2014. szeptember 1., 11:56 Módosítva: 2014.09.26 13:21
76

A Mona Lisa a világ leghíresebb festménye, évszázadok óta kutatják, ki is lehetett a modell, mire utal a sejtelmes mosolya, és miért nincsen szemöldöke. A képet Leonardo halála után a tanítványa örökölte meg, aki eladta a francia királynak. A forradalom után került a Louvre-ba, ahonnan az elmúlt bő két évszázadban csak kétszer került ki. Először, amikor Napóleon átvitette a császári hálószobájába, és az ágya fölé akasztatta, másodszor pedig, amikor 1911-ben ellopták.

Párizsban az évszázad botránya lett a híres festmény eltűnéséből, a rendőrség semmilyen épkézláb nyomot nem talált a múzeumban, amin elindulhatott volna, ezért azon a szálon indult el, hogy kinek volt indítéka. Így jutottak el a híres francia költőhöz, Apollinaire-hez, a szürrealizmus kiemelkedő alakjához, aki többször mondta nagy nyilvánosság előtt, hogy a Louvre-t porig kellene égetni. 

Tovább

Az Eiffel-tornyot eredetileg Barcelonába tervezték

2014. szeptember 1., 11:55 Módosítva: 2014.09.26 13:22
354

Az Eiffel-torony a világ egyik legismertebb építménye, a sziluettje örökre összeforrt Párizs városával. Pedig eredetileg nem is oda szánták. Gustave Eiffel, a torony megálmodója 1888-ban Barcelona városánál házalt a tervekkel, abban az évben ugyanis ott rendezték a világkiállítást, ami akkoriban óriási eseménynek számított, a rendező városnak muszáj volt valami hatalmas szenzációval előállni.

A barcelonai városvezetés azonban hosszas viták után visszadobta az Eiffel-torony terveit, az indoklás az volt, hogy az építkezés túl drága lenne, a torony pedig nem illene bele a város látképébe. Voltak, akik nem finomkodtak ennyire, és kimondták, hogy a torony bizony úgy ronda, ahogy van.

Tovább

A világ legdurvább gyorshajtási bírsága: 53 millió forint

2014. szeptember 1., 11:55 Módosítva: 2014.09.26 13:21
84

Finnországban trükkös megoldással érték el a helyi KRESZ és BTK szerzői, hogy a gyorshajtási bírságoknak mindenképpen meglegyen az elrettentő erejük: nem konkrét összegeket határoztak meg büntetésként, hanem az elkövető anyagi helyzetéhez kötötték a kiszabott bírságok mértékét. Ez azzal jár, hogy ha különösen gazdag embert kapnak rajta a sebességhatár túllépésén, a büntetés is csillagászati méretet ölthet.

Tovább

Miért van a férfiaknak mellbimbójuk?

2014. szeptember 1., 11:55 Módosítva: 2014.09.26 13:22
347

Hogy vajon miért van mellbimbója a férfiaknak, ősi kérdés, talán még ősibb, mint hogy volt-e Ádámnak köldöke. Arisztotelész és Darwin is foglalkozott a témával, utóbbi egyébként azt a hibás választ adta rá, hogy őseink androgünek lehettek, vagyis mindkét nem képes volt a tej kiválasztására és az utódok szoptatására, ennek maradványa a férfi mellbimbó.

Tovább

Minden idők legjobban elsült munkaebédje 2,4 milliárd dollárt hozott

2014. szeptember 1., 11:55 Módosítva: 2014.09.26 13:22
185

1994 végén, majdnem egy évvel a Toy Story premierje előtt a Pixar akkori agytrösztje összeült egy munkaebédre, hogy jó előre kitalálják, merre menjen tovább a stáb a világ első, egész estés, számítógépes animációval készült filmje után. Az asztalnál négyen ültek: Andrew Stanton, a nagyfőnök John Lasseter, Pete Docter és Joe Ranft. A megbeszélésen a visszaemlékezések szerint a következő ötletek hangzottak el:

Tovább

Legyen okosabb az Indexszel mindennap!

2014. szeptember 1., 11:55 Módosítva: 2014.09.26 13:21
497
- Mondja, maga tudta, hogy egy négy mérföld hosszú csőrendszer van a hasában? 
- Tessék?
- Tudott róla, hogy egy négymérföldes csőrendszer van a hasában? 
- Nem, ezt nem tudtam. 
- Még szerencse, hogy itt vagyok.

Ugye megvolt az angol humor egyik klasszikus szkeccse a fickóval, aki folyton érdekes adatokkal terrorizálja embertársait? És tudta azt is, hogy a közhiedelemmel ellentétben ez nem Monty Python-jelenet, hanem egy Peter Cook nevű brit humorista írta? Nem? Na, akkor ma is tanult valamit, és ez a lényeg. Indul az Index új rovata, a Ma is tanultam valamit, amiben csupa olyan érdekesség, kis színes, meghökkentő, viszont ellenőrzötten hiteles, és általában roppant tudományos tény és történet fog szembejönni, amelyekkel garantáltan ámulatba lehet ejteni tetszőleges társaságot azzal, hogy ön miket tud. Tudta például, hogy a világ fakitermelésének 1 százalékát az IKEA használja fel? Vagy hogy a harmincas években volt egy nap, amikor annyira nem voltak hírek, hogy a BBC egész nap zenét adott? Na ugye.

Mostantól mindennap újabb érdekes adatokkal jelentkezünk, addig is nyomogassa serényen ezt a nagy gombot itt lenn, vagy a két lapozgató sávot ott fenn, és olvasgassa el azokat, amiket eddig felhalmoztunk. És azt tudta, hogy az űrhajósok szerint súlytalanságban extrém sokat fingik az ember? Nem? Na, még szerencse, hogy itt vagyunk.

A Földnek három Déli-sarka van

2014. szeptember 1., 11:55 Módosítva: 2017.01.05 17:13
411

A Déli-sark az a pont, ahol a Föld forgástengelye átüti az Antarktisz felszínét, ide mutat az iránytű déli pólusa, ezt mindenki tudja. Ahogy az az “ezt mindenki tudja” típusú dolgoknál lenni szokott, a valóság kicsit bonyolultabb ennél, több különböző Déli-sark is van, és mind folyamatosan mozog.

Tovább