A metálfüggőség létező betegség

2015. március 11., 08:42 Módosítva: 2015.06.09 13:54
11479

Az orvostudomány először 2007-ben egy svéd férfinál, az akkor 42 éves Roger Tullgrennél diagnosztizálta létező betegségként a metálfüggőséget. A férfi úgy rajong a metálzenéért, hogy képtelen egy normális, teljes munkaidejű állást vállalni, mert valami mindig közbejön: hol egy koncertre kell elmenni, hol muszáj zenét hallgatnia. Az acélszívhez meg bőrruha és hosszú haj illik, és az nem mindig tetszik a HR-eseknek.

Tullgren maga is tudta, hogy a zene- és koncertfüggősége milyen hátrányokkal jár, nem beszélve a hosszú, fekete haj és a tetoválások riasztó hatásáról. 10 éven át próbált változtatni a helyzetén. Három pszichológushoz is elment, de a szakemberek csak mostanra diagnosztizálták hátrányos helyzetűként. 

Tovább

Hallani lehet, ahogy elélveznek a méhek

2015. március 10., 09:19 Módosítva: 2015.05.14 11:46
959

A méhek az óvodáskorúak szexuális felvilágosításának kedves, metaforikus élőlényei; nyilván csak a legperverzebbek kapcsolnák hozzájuk a szexuális szadizmus képeit. A gyerekkori olvasmányélmények alapján a méh és a szerelem közös nevezője valahogy így néz ki:

shutterstock 110683658 copy
Fotó: Shutterstock

Ezzel szemben ha fogunk egy nagyítót, kiderül, hogy:

rgeqjjw5magtebgu5wxp.gif
Tovább

A drogbáró vízilovai teleszülik Kolumbiát

2015. március 9., 08:54 Módosítva: 2015.03.10 07:57
1561

A világ leggazdagabb országát kokainnal ellátó drogkereskedőnek lenni jó, már ha együtt tudunk élni azzal a gondolattal, hogy potenciálisan életveszélyes anyagokat árulunk vadidegeneknek egy bűnszervezet fejeként, amiért bármikor fejbe lőhet minket egy mesterlövész vagy egy utcagyerek. A lelkiismeret hiánya, a céltudatos pragmatizmus, a gyilkos hajlamok és a hatalomvágy szintén előnyös tulajdonságok.

Pablo Escobar pont ilyen volt. A kokainkirályra a népe úgy tekintett, mint a kommunisták Che Guevarára, azt leszámítva, hogy Escobar kapitalista volt, és szerette az amerikaiak pénzét. Szívesen osztogatott is belőle a népnek: kórházakat, iskolákat építtetett, így joggal lehettek politikai ambíciói is. Volt miből szavazatokat vásárolnia, jó eséllyel ő volt minden idők leggazdagabb drogbárója.

A DEA-t viszont kissé idegessé tette, hogy a kolumbiai kokain elárasztotta az Egyesült Államokat, úgyhogy háborút indítottak Escobar ellen. Ez nem volt jó ötlet: Escobar először korrumpálta, majd kivégezte az amerikai törvényhozás azon tagjait, akik az ügyével foglalkoztak. Végül letartóztatták, de megszökött a börtönből. Még akkor is szökésben volt, amikor 1993 decemberében felhívta a 15 éves fiát. A rendőrség bemérte a hívást, és rajtaütöttek; a halálos lövés a fülén érte Escobart.

Gyászba borult a család, a kolumbiai nép – a temetésén 25 ezren kísérték Escobart, a nép vastag bukszájú Robin Hoodját –, és telesírta a mocsarát a négy víziló is. Mert Escobarnak volt négy vízilova. Mint a drogkereskedők általában, ő sem vetette meg a bazári, de drága luxuscikkeket; az egész élete egy gengszterrapszövegbe oltott szappanopera volt. Ha olyanja volt, hogy New Orleansból hozat magának vízilovakat, akkor New Orleansból hozatott vízilovakat. Nem tudni, mennyibe kerültek, mindenesetre időtálló befektetés volt:

Escobar már 20 éve halott, de a vízilovai azóta teleszaporodták Kolumbiát.
Tovább

A Fantát tényleg a nácik találták ki?

2015. március 8., 07:49 Módosítva: 2015.03.09 08:20
1440

Népszerű városi legenda, hogy a Coca Cola népszerű üdítőitalát a nácik fejlesztették ki a második világháború alatt, amikor hadban álltak az USA-val, és ezért nem tudtak kólát beszerezni, de mindenképpen szerettek volna valami hasonlót kínálni a német népnek. A sztoriban van is némi igazság, de a valódi történet ennél kicsit csavarosabb.

A második világháború előtti évtizedekben a Coca-Cola még abszolút nem volt az a világszerte ismert és sikeres márka, mint ma. Az egyetlen igazi nemzetközi sikerét a németországi terjeszkedés jelentette, itt 1939-ben, a világháború kitörése előtt 43 palackozóüzeme volt a cégnek, a németek pedig imádták a kólát. Aztán a háború alaposan összekuszálta a dolgokat. A német leányvállalat élére még 1938-ban új vezér, bizonyos Max Keith került, akinek hamar komoly gondokat kezdett okozni a kereskedelmi embargó, és a kólaszirup-utánpótlás elakadása.

Tovább

Önből is simán falatozna a kutyája

2015. március 7., 07:40 Módosítva: 2015.03.08 07:45
255

Sok ember van, aki a macskákat nem szereti, a kutyákat viszont igen, a különbségtételnél pedig gyakori érv, hogy utóbbiak mennyivel ragaszkodóbbak. A keményebb vitákban pedig az is előkerül, hogy a macska simán falatozik halott gazdájából, ha nem jut máshonnan táplálékhoz, a kutya viszont soha nem tenne ilyet, inkább étlen-szomjan őrzi gazdája tetemét.

A baj az, hogy ez egyáltalán nem igaz.

Csak egy gyors példa: egy kanadai pár 2011-ben meghalt, vidéken laktak, egy hétig senki rájuk sem nézett. Hét kutyájuk pedig nekilátott földi maradványaiknak. Akinek egy sztori nem elég meggyőző, itt egy másik, ahol az állat volt gazdája arcából falatozott. Annyiban igazuk van a kutyákat védőknek, hogy a macskák sem jobbak.

Tovább

A férgek túlélték a Columbia katasztrófáját

2015. március 6., 10:14 Módosítva: 2015.03.07 07:48
138

Amikor a Columbia űrsikló 2003. február elsején darabokra szakadt Föld atmoszférájába lépve, mind a hét űrhajós meghalt, ez ma már történelem. Az űrsiklók nyolcvan tudományos kísérletet is vittek magukkal, a tudósok joggal gondolhatták, hogy ezek mind megsemmisültek. 

Tovább

A világ legszerencsésebb embere négyszer ütötte meg a jackpotot

2015. március 5., 09:16 Módosítva: 2015.03.05 20:53
281

Egy amerikai hölgy, bizonyos Joan Ginther 1993-ban megnyerte a texasi lottó kaparós sorsjegyén az 5,3 millió dolláros fődíjat. Van ilyen, a fődíjakat már csak meg szokták nyerni mázlista emberek. Joan Ginther 2006-ban elvitte egy másik texasi kaparóssorsjegy-játék, a Holiday Millionaire 2 millió dolláros fődíját is. Aztán két év múlva még 3 milliót a Millions & Millions játékon, végül 2010-ben megkoronázta az egészet az Extreme Payoff nevű játék 10 millió dolláros fődíjával. Na, ezt már nehezebb megetetni a józan ésszel csupán annyi magyarázattal, hogy szerencséje volt. Annál is gyanúsabb a dolog, hogy Ms. Ginther egyébként matematikus, az egyik legjobb amerikai egyetemen, a Stanfordon doktorált, specialitása a statisztika. A nagy nyerő széria alatt Las Vegasban lakott, Texasba csak a kaparós sorsjegyek miatt utazgatott. Pont Las Vegasban ne talált volna magának szerencsejátékot? De annyira, hogy 3 órát repüljön minden egyes alkalommal, csak a sorsjegyek miatt?

Matematikusok kiszámolták, mennyi volt az esélye a négy telitalálatra: egy a 18 milliószor milliárdszor milliárdhoz. El tudja képzelni, hány homokszem van a Föld összes sivatagában összesen? Na, ez a szám annak a 18-szorosa. Lehet embernek ekkora mázlija? Vagy Ms. Ginther talált egy kiskaput a kaparós sorsjegyek játékmechanikájában? Amerikai újságírók kiderítettek pár dolgot a módszereiről, ezek alapján úgy tűnik, inkább a valószínűségszámításnak köszönhette a millióit, mint a vakszerencsének.

Tovább

A $ a peso jele

2015. március 4., 13:02 Módosítva: 2015.03.05 09:32
29

Nem egyszerű ez a dollárkérdés. Addig mindenkinek megvan, hogy az S betűt áthúzva, mindenki látta már, ha más nem, a magyar billentyűzetkiosztáson az AltGr+É kombinációval varázsolható elő. Mivel minden billentyűzeten ott van, használja is az informatika rendesen: a programozási nyelvekben gyakran van valami speciális szerepe, a Windows megosztott mappáinál pedig a rejtett tartalmakat jelölik így. 

Tovább

Edison évtizedekre visszavetette az elektromosság fejlődését

2015. március 3., 16:54 Módosítva: 2019.04.16 10:57
4475

A történelemkönyvek és a közvélekedés alapján Thomas Alva Edison a huszadik század egyik legnagyobb feltalálója volt. A legtöbb ember az elektromossághoz és a villanykörtéhez köti a nevét. A valóság azonban sokkal sötétebb: Edison évtizedekkel vetette vissza az elektromosság fejlődését.

Tovább

Kim Dzsongunnak saját popbandája van

2015. március 2., 09:18 Módosítva: 2015.03.03 07:38
631

Észak-Korea nagyon szeret úgy tenni, mintha az ország ugyanúgy fel tudna mutatni luxuscikkeket és az azokat fogyasztó, jómódú réteget, mint azok az országok, amiket nem sújt bő ötven éve brutális diktatúra és éhínség. Ennek szomorú példája az évtizedekig épült, de soha be nem fejezett Rjugjong luxushotel. Talán még ennél is szürreálisabb az ország első és egyetlen lánypopbandája, a Moranbong.

A Moranbong 2012 nyarán alakult, a propaganda szerint személyesen Kim Dzsongun ihletésére, aki maga válogatta össze a tagokat Észak-Korea legszebb, és zeneileg, na meg ideológiailag legjobban képzett hölgyeiből. Ironikus véletlen, hogy szinte pontosan ugyanakkor volt a debütáló koncert, amikor a szomszédos Dél-Koreában megjelent a Psy albuma a Gangnam Style-lal, ami aztán az egész világot meghódította.

A csapat 18 taggal áll fel, öten énekelnek (a klasszikus Spice Girls-képlet!), a többiek szintetizátoron, gitáron, dobon, zongorán, és változatos vonós hangszereken kísérik őket. Általában szolid kosztümökben állnak a színpadra, néha katonai egyenruhában, de fel-feltűnik térd fölött végződő szoknya is a koncerteken. A Moranbong főként állami ünnepségeken lép fel, a közönségben hiába is keresnénk sikoltozó tini rajongókat, helyettük fegyelmezetten tapsoló pártfunkcionáriusok töltik meg a sorokat. És hogy milyen zenét játszanak? A szakértők fúziós popnak hívják, de inkább nézzünk és hallgassunk bele együtt!

Tovább

Azt hiszi, a narancslének a narancstól van olyan jó íze? Hahahahaha!

2015. március 1., 08:09 Módosítva: 2015.03.02 08:53
13074

100%-os gyümölcstartalom. Tartósítószer nélkül. Nem koncentrátumból. Nagyjából ezek azok a feliratok egy narancslé dobozán vagy üvegén, amelyek látták az egyszeri vásárló elégedetten csettint, és annak boldog tudatában fogyasztja el a gyümölcslét, hogy az pont olyan, mintha épp most szedték és facsarták volna frissen.

Nem szeretnénk összetörni senki illúzióit, de ez azért nem teljesen így van. Az úgynevezett 100%-os narancslé valójában virtuóz kémiai hókuszpókusz eredménye.

A "nem koncentrátumból" címkét a Tropicana (a Pepsi narancslémárkája) találta ki a nyolcvanas években, és az ügyes marketinghúzás csodásan bejött nekik: a pasztörizált narancslét drágábban adták, mint a hagyományosat, mégis többet adtak el belőle. A "nem koncentrátumból" szlogen sugallata, miszerint ez természetesebb, frissebb, és közelebb áll a valódi frissen facsart narancsléhez, ellensúlyozta a magasabb árat, a Tropicana narancslé eladásai öt év alatt megduplázódtak, a narancsleves Pepsi-leányvállalat profitja megháromszorozódott. A trükköt azóta szinte minden narancslégyártó átvette. Na de hogyan is készül a narancslé 100%-a, ha nem koncentrátumból?

Tovább

Dzsingisz kán a klímaváltozás bajnoka volt

2015. február 28., 11:58 Módosítva: 2017.04.03 11:04
340

A mongol törzseket egyesítő Dzsingisz kán körülbelül 40 millió ember legyilkolásával hozta létre hatalmas birodalmát, amely a földfelszín közel egynegyedén terült el. Amikor igazán elemében volt, katonái néhány óra lemészárolták egy teljes város több százezer lakóját. Legalábbis így szól a legenda a mai Irán területén fekvő Nishapur elestéről.  

Azt már kevesen tudják a puszták kegyetlen harcosáról, hogy a Greenpeace akár szobrot is állíthatna neki, akkora természetvédő volt.

Persze a mongol nagyvezér nem tudatosan védte a környezetet. A Carnegie Intézet energetikai kutatói állapították meg, hogy a civilizációk véres lekaszabolásával körülbelül 700 millió tonnával csökkent a globális szén-dioxid kibocsátás. A művelés alá vont és települések által elfoglalt területeken ugyanis újra kisarjadzott a szén-dioxidot elnyelő növényzet.

Igazán nem akarjuk megijeszteni, de önnek hangrobbanás volt a szájában

2015. február 27., 09:02 Módosítva: 2015.02.27 16:56
563

Nyilván mindenki evett már életében csipszet (egészségfetisiszták nyers sárgarépát), és megvan az az élmény, amikor ráharap az ember, és a krumpliszirom hangos roppanással megadja magát. Na de abba belegondolt már, valaha hogy mitől van ilyen nagy hangja? Eláruljuk.

Ez valójában egy miniatűr hangrobbanás.
Tovább

A Monty Python örökre megváltoztatta a brit temetéseket

2015. február 26., 09:33 Módosítva: 2015.03.14 17:44
2815

Egy temetés mindig szomorú, esetenként megrázó élmény. Ehhez képest minimum meglepő, hogy a brit statisztikák szerint Angliában melyik a legnépszerűbb temetési kísérőzene. A poszt címéből persze már lehet sejteni, de azért hallgassuk is meg a temetési toplista éllovasát, a Brian élete című film végén felcsendülő Always look on the bright side of life-ot (vagy igény szerint a magyarított változatot, A felhők felett mindig kék az ég címen.)

A Daily Telegraph beszámolója szerint a dal a film bemutatója óta népszerű a brit temetéseken, ahol tipikusan az elhunyt végrendeletébe foglalt kívánsága alapján játsszák le. A csúcsra viszont csak a 2012-es londoni olimpia után ért fel, miután a záróünnepségen Eric Idle 750 millió tévénéző előtt énekelte el a slágert, és a helyszínen több tízezren fütyülték vele a refrént.

Tovább

Egyszer volt sztrájk a világűrben

2015. február 25., 10:20 Módosítva: 2015.07.24 15:28
331

A Skylab amerikai űrállomás már több sztorit adott a Ma is tanultam valamit rovatnak (például azt, hogy az asztronautáknak kötelező volt maszturbálni, vagy azt, hogy amikor lezuhant, a NASA-t megbüntették szemetelésért). Ma megint egy Skylab-történet következik: a történelem első olyan sztrájkjának esete, ami a világűrben történt.

A Skylab ugyan hat évig keringett odafenn, de csak három alkalommal, összesen 171 napon át volt rajta legénység is. Az utolsó emberes küldetés 83 napig tartott, ez annak idején rekordnak számított. A három fős legénység - Gerald P. Carr parancsnok, Edward G. Gibson tudományos tiszt és William R. Pogue pilóta - nagyjából hat hét után jutott el addig, hogy annyira megromoljon a viszonyuk a földi irányítóközponttal, hogy sztrájkba lépjenek.

Tovább

Hogy kerül Hitler út egy amerikai kisvárosba?

2015. február 24., 09:01 Módosítva: 2015.03.28 23:29
287

Circleville egy apró, 13 ezres kisváros Ohio államban, amit egyetlen dolog különböztet meg alapvetően a több száz hasonló, közép-nyugati városkától: az, hogy az egyik közutat úgy hívják, Hitler út. Az egyik parkot Hitler parknak, a temetőt meg Hitler-Ludwig temetőnek. Egy időben a helyi általános iskola is Hitler nevét viselte, míg be nem zárták és el nem adták az épületet. Bizarrul hangzik? Akkor tegyük még hozzá azt is, hogy 1922 és 1946 között a városka köztiszteletben álló fogorvosa dr. Gay Hitler volt, akinek az édesapját George Washington Hitlernek hívták.

És az egészhez a Führernek meg a náciknak az égvilágon semmi közük.

Tovább

60 milliárd értékű parmezán pihen az olasz sajtbankban

2015. február 23., 09:20 Módosítva: 2015.02.23 20:51
5039

Az olasz Credem Bank páncélterme első ránézésre teljesen olyan, mint bármilyen banké a világon. Van körülötte szögesdrót, elektromos kerítés, vastag falak, biztonsági kamerák, bonyolult zárszerkezet. Csak éppen amit benne tartanak, az nem arany, műkincs, vagy dárgakő, hanem sajt.

Hatalmas parmezán-malomkövek, több százezer darab, összesen kb. 200 millió euró (60 milliárd forint) értékben.
Tovább

Hadifogságból a nácik borospincéjébe

2015. február 22., 08:03 Módosítva: 2015.02.22 21:50
1353

A Colditz, vagy hivatalos nevén Oflag IV-C fogolytábor a második világháború leghíresebb náci hadifogolytábora volt. A tábor nem is igazán jó szó rá, hiszen egy gyönyörű középkori kastélyban rendezték be. A lakói is ehhez méltóak voltak, csak a legértékesebb hadifoglyokat tartották itt a németek, jellemzően az ellenséges seregek foglyul ejtett tisztjeit. Colditzból sokan próbáltak megszökni; hat év alatt összesen 16 embernek sikerült kijutnia a falak közül.

A Colditz kastély
A Colditz kastély
Fotó: Wikipedia

A legemlékezetesebb, sokáig legendának tartott szökési kísérletet azonban nem koronázta siker – már ha nem tekintjük annak, hogy valószínűleg pokoli módon sikerült vele felidegesíteni a nácikat.

Tovább

A hely, ahol betiltották a rádiózást

2015. február 21., 08:05 Módosítva: 2015.04.16 14:22
758

A nyugat-virginiai Green Bank falunak is bajosan nevezhető, mivel összesen 143 lakosa van. Abból kiindulva, hogy egy átlagembernek hányféle kütyüre van szüksége, ez nem meglepő, mivel Green Bankben szinte az összes elektronikus eszközt betiltották. Tilos vezeték nélküli adat- vagy rádiókapcsolatot használni: ez azt jelenti, hogy nincs wifi, nincs rádiózás, nincs bluetooth, és ha pechünk van, még egy elektromos takaró használatáért is megbüntethetnek.

„De hát ki venné észre, hogy elektromos takarót használok, bejön a szobámba az elektromostakaró-rendőrség, vagy mi?” – kérdezhetik. Ki tudja; az mindenesetre tény, hogy Green Bankben járőröző rendőrök figyelik, hogy mindenki betartja-e a rádiócsend-rendeletet.

Tovább

Superman roppantotta meg a Ku Klux Klánt

2015. február 20., 10:25 Módosítva: 2015.02.21 10:02
1006

Azt mindenki tudja, hogy Superman eredetileg képregényszereplő volt; 1938-ban jelent meg az első szám, amiben feltűnt a földönkívüli Acélember, a jog és az igazság bajnoka. Kevésbé ismert tény, hogy az Adventures of Superman rádiósorozat is hatalmas siker volt a negyvenes években: a képregényekben bemutatott sztorinak a hetente sugárzott új epizódok további mélységeket adtak. Jimmy Olsen karaktere és Superman első találkozása a kriptonittal szintén a rádióműsorban tűntek föl először, de később a képregénybe is átszivárogtak.

De azt szinte senki sem tudja, hogy ez a műsor gyengítette meg az amerikai Ku Klux Klánt.
Tovább

Egy fogorvos találta ki a vattacukrot

2015. február 19., 09:11 Módosítva: 2015.02.19 21:55
156

A fogorvos William Morrison valószínűleg már látott pár lyukas fogat életében, de ez nem akadályozta meg abban, hogy az édességgyártó John C. Whartonnal feltalálja a szuperragacsos, foggyilkos vattacukrot

A vattacukorral már az 1400-as évek Itáliájában is kísérleteztek a cukrászok. Egy villával, rettentő sok energiabefektetéssel és kellő mennyiségű cukorral már tudtak kezdetleges vattacukrot gyártani, de mivel ehhez szükség volt a drága cukorra és a fárasztó munkára, az édesség csak a leggazdagabba kiváltsága lehetett.

Tovább

Egy orosz vallási szekta Sziporkát imádja

2015. február 18., 08:28 Módosítva: 2015.02.18 16:09
3185

Sziporkát (eredeti nevén: Gadget Hackwrench) mindenki ismeri, aki fiatalkorában nem csak aznap nézte a Walt Disney-mesedélutánt, amikor a Kacsamesék közben meghalt Antall József. A Csipet Csapat (Rescue Rangers) rajzfilmsorozat nálunk is nagyon népszerű volt, bár gyanítható, hogy Sziporkáról kevesebbeknek voltak nedves álmaik, mint mondjuk a Família Kft. Xantus Barbarájáról.

Gadget-Hackwrench-religion

De ami késik, nem múlik: Sziporkát manapság istennőnek kijáró rajongás övezi. Ez nem túlzás: egy orosz szekta tényleg istennőként imádja a Csipet-csapat egyetlen női karakterét, a barkácsoló szőke egérlányt. A rajzfilmben Sziporka profi pilóta, vág az esze, mint a borotva, állandóan barkácsol valamit, és van egy csomó találmánya – kell ennél több az üdvösséghez? Az orosz hívőknek nem.

Tovább

Ezért a kiscicákat tartjuk cukinak, és nem az ebihalakat

2015. február 17., 12:56 Módosítva: 2015.12.28 17:21
165

Régi online bölcselet, hogy az internet pornóra és macskás képekre való – az előbbi még úgy-ahogy érthető, de honnan ered ez a nagy macskafetisizmus? Miért tartjuk annyira ellenállhatatlanul cukinak a kiscicákat? És ha már itt tartunk, a kiskutyákat és a pandakölyköket? És egy keselyűfiókát vagy egy ebihalat miért nem kísér olyan ellágyuló gügyögés, mint egy cicát?

Tovább

48 maratont futott le 3 évesen

2015. február 16., 13:31 Módosítva: 2015.05.20 11:04
1820

Mindenkinek vannak elképzelései arról, hogy fizikailag mire képes egy 3-4 éves gyerek. Akinek volt már ilyen korú gyereke, vagy eltöltött hosszabb időt ilyen srácokkal, abban némi költői túlzásként felmerülhet az is, hogy annyi energia van bennük, olyan szinten örökmozgók, hogy akár egy maratont is le tudnának futni. Egy indiai fiú, Budhia Singh ezt valóban megtette, egészen pontosan 48 alkalommal, még a negyedik születésnapja előtt.

Tovább

Kómában volt, mégis mindent észlelt maga körül

2015. február 15., 08:35 Módosítva: 2017.08.07 11:06
4341

12 éves korában egy nap Martin Pistorius torokfájással ment haza az iskolából. Sem neki, sem a családjának nem volt elképzelése róla, hogy ez egy olyan betegség kezdete, melynek végén kómaszerű állapotba kerül – éveken át feküdt úgy mozdulatlanul, hogy mindent észlelt, ami körülötte történt, de nem tudott kommunikálni a külvilággal.

martin

Pistorius, aki 1975-ben született Dél-Afrikában, ma 39 éves, csodával határos módon felépült, bár beszélni csak egy gép segítségével tud. Szellemfiú (Ghost Child, magyarul Néma üvöltés címmel jelent meg) című könyvében írta le, hogy tudta megőrizni az ép eszét az évekig tartó rémálomban.

A legelképesztőbb, hogy senki nem tudja pontosan, milyen betegség támadta meg Pistorius szervezetét. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy cryptococcusos (egy gomba által okozott) agyhártyagyulladás miatt épült le.

14 éves korára a fiú annyira leépült, hogy egy otthonba vitték, ahol – az orvosok szavaival – úgy élt, mint egy zöldség. Mindenki meg volt győződve arról, hogy nem képes felfogni, mi történik körülötte. 

Ehhez képest 16 éves kora környékén Martin felébredt a kómaszerű állapotból – csak az elméje, a teste továbbra is mozdulatlan volt, így nyolc éven át képtelen volt kommunikálni a környezetével.

Tovább

Hallott már a tyúkhajtású nukleáris taposóaknáról?

2015. február 14., 13:53 Módosítva: 2015.02.15 15:13
806

A taposóakna talán a legaljasabb fegyver, amit az ember valaha kitalált - már ha nem számítjuk a Blue Peacock, vagyis kék páva kódnevű titkos brit projektet az ötvenes évekből, ami a hidegháború paranoiájában fogant, és nukleáris töltettel turbózta volna fel az akna koncepcióját. Na nem túl naggyal, alig tíz kilotonnással. Összehasonlításképpen: a Hirosimára dobott amerikai bomba 15 kilotonnás volt.

Az ötlet 1954-ben merült fel a brit hadügyben, és 1957-re el is jutott addig a projekt, hogy kiadták a rendelést tíz akna legyártására. A fegyver egyfajta vészmegoldás lett volna egy esetleges szovjet invázióra: a Németország területére telepített aknák felrobbantásával a vasfüggöny helyén egy olyan, sugárszennyezett sávot hozott volna létre, ami egyrészt lehetetlenné tette volna a további előrenyomulást, másrészt értelmetlenné az egész hódítást. A terv végig viták kereszttüzében állt, tesztelni is csak nem nukleáris töltettel tesztelték. Végül 1958-ban leállították, a dokumentációját titkosították, és csak 2004-ban került nyilvánosságra.

Tovább

Majdnem sikerült bosszút állni Trianonért

2015. február 13., 10:32 Módosítva: 2015.02.14 08:43
1866

1925. decemberében letartóztattak egy magyar katonatisztet Hágában, amikor egy bankban hamis pénzt próbált beváltani. Az ügy hamarosan nemzetközi botránnyá dagadt, amikor előkerült egy hamis frankkal teli bőrönd, lebukott még pár figura, és a nyomok egészen magasra kezdtek vezetni. Kiderült, hogy a hamis pénzből elég sok készült (30 millió francia frank), egy magas rangú magyar állami és katonai tisztviselők vezette összeesküvés keretében. A cél a nagy frankhamisítással a bosszú volt a franciákkal szemben Trianonért.

A magyar kormány igyekezett az ügyet eltussolni, a vádlottak nevetségesen enyhe büntetéssel megúszták.

Tovább

Nem, ez nem vicc, hanem gépeltérítés

2015. február 12., 11:07 Módosítva: 2015.02.12 21:05
9

A kandi kamera (eredeti címén: Candid Camera) honosította meg a tévézésben a rejtett kamerákra épülő humoros szituációkat. A Candid Camera 1948-tól 1967-ig futott vasárnap esténként a CBS műsorán – a műsor ötletgazdája Allen Funt volt.

Funt 1969-ben készítette el az első saját filmjét, a What Do You Say to a Naked Lady?-t, így az arcát egész Amerika ismerhette – azt is tudták róla, hogy ő a kandi kamera feltalálója. Csoda, hogy sokan átverésre gyanakodtak, amikor eltérítették a Miamiba tartó gépet, amin Funt is utazott a családjával?

Tovább

13 km²-en elfér az USA, Kanada, a menny és a pokol

2015. február 11., 08:53 Módosítva: 2015.02.11 19:23
555

Nyilván már önöknek is feltűnt, hogy milyen hosszú az egyenes határvonal az Egyesült Államok és Kanada között - naná, ebben a műfajban ez a leghosszabb a világon. Azt már kevesebben tudják fejből, hogy a határvonalat a 49. szélességi fok mentén húzták meg; így meghúzhatták a két pont közti legrövidebb határvonalat, és még a földrajzi sajátosságokat is figyelembe vették – tehát nem fordulhat elő, hogy igazságtalanul szakítanak ketté aprócska szigeteket.

A terv majdnem hibátlanul sikerült, kivéve a 98281-es irányítószámú Port Robertsben. Itt egy darabka Kanada átlóg az Egyesült Államokba, de ez senkit nem érdekel. Az ott lakókat a legkevésbé, ők ugyanis igazi földi paradicsomnak tartják ezt a 13 négyzetkilométeres területet.

Tovább

A Google térképén van egy igazi horogkereszt

2015. február 10., 10:07 Módosítva: 2015.02.11 00:07
156

Horogkeresztet graffitizni egy épületre gyűlölet-bűncselekmény. De mi van, ha maga az épület a horogkereszt?

– fogja meg a lényeget a Guardian cikke. Tényleg, mi van akkor, ha az amerikai haditengerészet San Diegó-i bázisa felülről egy óriási horogkeresztnek tűnik?

Egy darabig nyilván semmi; amikor 1967-ben megépítették a hat épületből álló komplexumot, még senki sem gondolt rá, hogy ez felülnézetből sértheti egyesek érzékenységét. Már csak azért sem, mert az eredeti tervekben két központi épület és egy L alakú barakk szerepelt, csak menet közben módosítottak a terveken. Mire a Naval Amphibious Base Complex 320-325 nevű létesítmény 1970-ben elkészült, már négy L alakú épület kapcsolódott egymáshoz a megfelelő szögben.

Tovább