Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Az órák pontosak, de a Föld késik

2005.08.03. 10:00
Az üzleti szférának és a lusta programozóknak jót tenne, ha az ENSZ eltörölné az úgynevezett szökőmásodperceket, de a csillagászok szerint az ötlet badarság.

A szökőmásodpercek eltörlését javasolta tavaly titokban az amerikai kormány az ENSZ illetékes szervezetének, tudta meg a Wall Street Journal. Az ötletet az üzleti szféra támogatja, a csillagászok viszont ellenzik, hiszen szinkronizáció híján az órák által mutatott idő nem lenne összhangban a nappalok és az éjszakák váltakozásával.

#alt#
Az első atomóra 1949-ből

Mivel a Hold gravitációs ereje lelassítja a Földet, a bolygó nem pontosan huszonnégy óra alatt, hanem valamivel lassabban fordul meg tengelye körül. Van ugyan, hogy a Föld jól viselkedik, de van, hogy naponta 2 milliszekundumot késik, és másfél év alatt akár egy másodperces késést is összehoz. Hacsak nem akarjuk megvárni, hogy a Nap este hatkor keljen, vagy hogy sötétben kelljen ebédelni, a fordulat valós ideje és az órák által mutatott idő közti különbséget kompenzálni kell. Ezért az erre hivatott nemzetközi szervezet, az ITU irányításával működő nemzetközi földforgási és referenciarendszer-szolgálat (International Earth Rotation and Reference Systems Service, IERS) időről időre elrendeli az órák szinkronizálását a bolygó mozgásával.

A Föld forgása szempontjából önkényes időállítás azonban gyakran megviseli a precíziós időmérő rendszereket, amelyek már jó ideje az atomok vibrálása szerint ketyegnek, és nem érdekli őket a bolygó lustasága. Egy 1996-ban végrehajtott átállításkor az Associated Press rádióállomása zavarodott meg, egy évvel később az oroszok műholdas helymeghatározó rendszere, a Glonassz fagyott le húsz órára, 2003-ban egy szökőmásodpercekkel kapcsolatos hiba miatt a Motorola GPS-vevői 62 és fél órát mutattak a valós idő helyett.

Szökőmásodperc helyett szökőóra

Hány másodperc a világ?
Egy másodperc a perc hatvanad része, egy perc az óra hatvanad része, egy óra a nap huszonnegyed része, elméletileg tehát a másodperc annak az időnek a 86 400-ad része, amennyi idő alatt a Föld megfordul tengelye körül. Csakhogy a Föld nem pontos, ellentétben a múlt század közepén feltalált atomórával, amely a cézium-133 atom elméletileg állandó rezgésével méri az időt. A nemzetközi mértékegységrendszerben 1967 óta egy másodperc az az idő, amennyi alatt az atom 9 192 631 770-et rezeg, de ezt nem a Föld saját tengelye körüli forgása, hanem a Nap körüli keringése, az úgynevezett efemeris idő alapján határozták meg 1900-ban, ugyancsak önkényesen. Elméletileg egy cézium-133 rezgése alapján meghatározott másodperc egyenlő a nap 86 400-ad részével, a gyakorlatban viszont erre utoljára 1820-ban volt példa.
A szökőmásodpercek eltörlésére vonatkozó javaslat támogatói, így az amerikai Külügyminisztérium szerint a folyamatos óraátállítgatás súlyosabb gondot is okozhat: megtörténhet például, hogy egy hanyag programozó nem számol a változással, ezért csütörtököt mondanak a légi irányítási rendszerek.

A csillagászok viszont, így Daniel Gambis, az IERS szökőmásodperc-felelőse úgy gondolja, hogy az időnek kellene a Föld forgásához igazodnia, és nem fordítva. Gambis, aki a párizsi obszervatóriumban dolgozik, az amerikai javaslatot erőfitogtatásnak és a tudományos dialógusba való beavatkozásnak tartja. Az ITU illetékesei szerint a javaslat csak az ENSZ-re tartozik, ezért nem hajlandó nyilvános vitába bocsátkozni - annyi biztos, hogy ha a szervezet elfogadja az amerikai javaslatot, 2007-ben megszűnhet a szökőmásodpercek rendszere, így eltávolodhat egymástól az órák által mutatott idő és a Föld forgásának ideje. Hosszú távú alternatív megoldás lehet a szökőóra, amelyet csak 500-600 évente kellene bevetni, de így legalább lesz idő kidolgozni a részleteket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?