Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Százmillió forint a Tisza megmentésére

2002.04.11. 08:22
A WWF környezetvédelmi szervezet élőhely-rehabilitációs programot kezdett a Tisza állat- és növényvilágának megmentésére. A WWF négyéves projektje a térség gazdálkodóinak is megélhetést teremt, miközben egy 500 hektáros mintaterületen mutatja be, hogyan lehet megvédeni a természetet.
Vízvisszatartással, szürke marhák legeltetésével és kaszálással akarja a WWF elérni, hogy a Közép-Tisza mentén élő ritka növény és állatfajok ne pusztuljanak ki - mondta Haraszthy László, a WWF magyarországi igazgatója. Az erre szánt százmillió forint felét a szervezet állja, a másik felét pedig az Európai Unió által hirdetett LIFE program biztosítja. Haraszthy László hangsúlyozta, az ártéri gazdálkodással nem csak a természet jár jól, de a helybéliek is: a pénzből ugyanis a térség gazdáit is támogatják majd az állatvásárlásban illetve bérlésben, ha azok áttérnek a WWF által bevezetendő módszerekre.

Biotermékek mentik meg a gazdákat

Haraszthy szerint egyébként a közeljövőben elsősorban a turizmus fogja a térség megélhetését biztosítani, valamint az EU számára vonzó áruk, így a biotermékek, és a természetes anyagokból előállított használati és dísztárgyak készítése. Igaz, a hasonló projektektől az uniós országok ódzkodni szoktak, ám Haraszthy úgy látja, Magyarországon nem okoz majd gondot a gazdák meggyőzése, hiszen - mint mondta - sajnos olyan rossz helyzetben vannak, hogy bármilyen segítséget szívesen vesznek.

Szürkemarha
(Fotó: Haraszthy László)

Ökológiai csapdák

Mivel a Tisza vízgazdálkodása a 150 évvel ezelőtti folyószabályozás után alapvetően megváltozott, a fajokban gazdag gyepterületek fenntartása ma már csak emberi segítséggel lehetséges. Gondot jelent az is, hogy a Tisza hullámtere és a közeli mélyfekvésű, belvizes területek szántóföldi gazdálkodásra nemigen alkalmasak, ráadásul az itt használt vegyszerek súlyosan szennyezik a vizet és az elővilágot - mondta Siposs Viktória. Ezek megmentésére kezd bele a WWF az ártéri gazdálkodásba.

Megoldják a kubikgödrök helyzetét

Nem volt megoldott eddig az úgynevezett kubikgödrök helyzete sem - tette hozzá a programvezető. Ezek a kis tavak ugyanis a Tisza áradásakor megtelnek, ám később kiszáradnak, és a bennük rekedt élővilág elpusztul. A WWF program keretében azonban a kubikgödröket most összekötik a folyóval, és így megmenthetőek lesznek a növények és az állatok. Siposs Viktória, a WWF programfelelőse elmondta, az 500 hetáros mintaterület művelése mellett további 500 hektárnyi terület védetté nyílváníttatását is tervezik.

Tiszavirág
(Fotó: Lőrincz István)

Első körben nyert Magyarország

Az EU-csatlakozás előtt álló országok számára 1999-ben nyílt meg a LIFE pénzügyi kerete, és Magyarország 2000-ben csatlakozott a programhoz. A beadott tervek közül első körben két természetvédelmi projekt is elnyerte az EU támogatását, ezek egyike a Tisza állat- és növényvilágának megőrzését elősegítő program. Günter Bürnbaum osztrák nagykövet elmondta, hogy a Tisza menti területek védelmét szolgáló projektben Ausztria is részt vesz, mint a know how biztosítója. "Ausztria sokat tud segíteni a szomszédos országoknak" - tette hozzá a nagykövet - "hiszen sokkal korábban felismerte, hogy a víz az egyik legértékesebb természeti kincs. Ennek megfelelően ma már Ausztria tavai ivóvíz minőségűek.".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!