Viola
-6 °C
-2 °C

Azonosították a Titanic utolsó áldozatát

2002.11.11. 11:35
A Titanic elsüllyedése után 90 évvel kanadai kutatóknak sikerült megállapítani annak az áldozatnak a személyazonosságát, akit Halifax temetőjében, az Ismeretlen Kisgyermek sírjában helyeztek 1912-ben örök nyugalomra.
Az Ontario állam Lakehead egyetemének szakértői DNS-minták elemzése után arra a következtetésre jutottak, hogy a halott kisfiú minden kétséget kizárólag a szerencsétlenség idején 13 hónapos finn Eino Panula.

A kisfiú anyjával és négy testvérével együtt veszett a tengerbe. Holttestét kanadai tengerészek emelték ki a vízből, és temették el Halifax egyik temetőjében.

Hat gramm és fogak

A szakértők beszámolója szerint a DNS elemzés igen nehézkesen alakult, mivel a sírban az exhumálás során mindössze az egyik csukló hat grammos maradványát, és három fogat találtak.

A maradványokat alighanem a koporsóba helyezett, Our Babe (a mi kisbabánk) feliratú réz medál óvta meg 90 éven át az enyészettől. "Ennek romantikus magyarázata az lehetne, hogy a tengerészek annyira együtt éreztek a kisfiúval, hogy a későbbi azonosítást lehetővé téve mellé tették a medált" - mondta az AP hírügynökségnek Ryan Parr, a projekt egyik vezető kutatója.

Két éves DNS-gyűjtés

A szakértők a szóba jöhető érintettek körét ezt követően három főre tudták szűkíteni. Ezek alapján egy öt hónapos svéd és egy hét hónapos angol csecsemő, illetve a 13 hónapos finn kisfiú lehetett az ismeretlen áldozat.

A kutatásokban részt vevő Alan Ruffman történész az DNS mintákat ma élő rokonok mintáival összevetve két éves munkával derítette ki, hogy Eino Panula a keresett személy.

Inkább Halifaxban maradjon

ismeretlen gyermek sírja
A kisfiú rokonainak egyike, a Helsinkiben élő 68 éves Magda Schleifer a múlt héten kereste fel Eino halifaxi sírját. Az Ismeretlen Kisgyermek az 1912. április 14-i szerencsétlenségben elhunyt nagynénje kisfia volt.

Ara a kérdésre, hogy Eino maradványait haza szándékozik-e vinni Finnországba, Magda Schleifer azt mondta: "Egészen biztosan nem. A Halifaxban élőknél kell maradnia, akik annyit tettek érte az elmúlt 90 évben."

A Titanic az első útján, az angliai Southamptonból New Yorkba menet 1912. április 14-én, 20 perccel éjfél előtt rohant jéghegynek. A világ akkori legnagyobb hajója néhány óra leforgása alatt elsüllyedt. A fedélzeten levő 2227 ember közül 1522 a vízbe veszett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!