Natália
1 °C
7 °C

Testen kívül kezelték a daganatos beteg máját

2002.12.20. 16:07
A páciens testén kívül kezelték radioerápiával egy májrákos beteg máját olasz kutatók. Az orvosok kivették a szervet és egy közeli kísérleti atomreaktorba vitték, ahol neutronokkal sugározták be. Az eljárás során a környező szövetek nincsenek kitéve a sugárzás veszélyeinek.
Az eljárást az olasz orvosok egy 48 éves májdaganatos beteg kezelésénél alkalmazták, írta a BBC. A pácienst korábban vastagbélrákkal műtötték, a rák azonban továbbterjedt a májára. A vizsgálatok nem kevesebb, mint 14 tumort mutattak ki, a műtét során pedig további kisebb daganatokat is találtak. Az ilyen diffúz tumorok nagyon nehezen kezelhetők hagyományos eszközökkel.

A daganat nem reagált a kemoterápiára, és kevés remény volt arra is, hogy hagyományos radioterápiával kezeljenek egy ilyen kiterjedt tumort. Annak során ugyanis a röntgensugarat a daganatokra kell irányítani, egy diffúz tumor esetében azonban ez szinte megoldhatatlan anélkül, hogy az egészséges szöveteket is károsítanák.

Neutronsugarak

Ezért az orvosok az ún. bórneutron-befogásos terápia alkalmazása mellett döntöttek. Ezzel az eljárással az ötvenes években próbálkoztak először. A kezelés során fenilalaninhoz kötött bórt fecskendeznek a beteg testébe. Mivel gyorsabban nőnek, a rákos sejtek többet vesznek fel a vegyületből, mint az egészségesek. Kettő-négy órával az injekció után egy neutronsugarat irányítanak a szervre, mely a bóratomokat nagy energiájú részecskékre robbantja szét, ezek pedig elpusztítják a rákos sejteket. A csoport 1987 óta dolgozik az eljáráson.

Azért, hogy minden rákos sejt biztosan elpusztuljon, egyenletes dózist kell adni az egész szervnek. Ezt a testen belül nehéz megoldani, és ilyenkor a szerv körüli szövetek is óhatatlanul nagy adag sugárzást kapnak. A sebészek ezért eltávolították a teljes májat, egy teflontáskába helyezték (ezen ugyanis a neutronok át tudnak hatolni), és egy közeli kísérleti atomreaktorba vitték, ahol besugározták neutronokkal. Ezután visszaültették a májat csakúgy, mint egy hagyományos transzplantáció során. Az operáció 21 órán keresztül tartott.

Kevés a reaktor

A New Scientist magazin szerint a beteg mája egy évvel a műtét után is normálisan működik, és a legutóbbi vizsgálatok szerint semmi jele tumornak. A kutatócsoport - mely a paviai San Matteo kórház sebészeiből és az olasz atomfizikai kutatóintézet helyi részlegének fizikusaiból állt össze - a közeljövőben hat további májdaganatos páciensen szeretné alkalmazni a technikát. Remélik, hogy az eljárás a későbbiekben alkalmazható lesz a nehezen kezelhető tumorok gyógyítására a legtöbb átültethető szerv - például a tüdő vagy a hasnyálmirigy - esetében.

De még ha hatásosnak is bizonyul az eljárás - eddig ugyanis csak ezt az egy beteget kezelték így -, ilyen drasztikus beavatkozást csak a legrosszabb állapotban lévő betegek esetében végeznének, amennyiben eléggé erősek ahhoz, hogy túléljék a hosszú operációt. Emellett csak akkor lenne használható, ha a rák csupán egyetlen szervre terjed ki. Ha már elkezdődött az áttétek kialakulása, az orvosok nem sokat tudnak tenni. Másik probléma, hogy csak kevés olyan reaktor létezik, ahol elő lehet állítani a megfelelő neutronsugarakat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?