Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kuruc katona a legszebb német jövevényszó

2008.04.26. 14:20
Magyar jövevényszót, a talpasból lett német "Tollpatsch" szót választottak Németországban a legszebb idegen eredetű szónak. A Die Welt című tekintélyes napilap szombati számában címoldalon számolt be a hírről.

"A Tollpatsch Magyarországról érkezett" – hangsúlyozta már cikkének címében a Die Welt, aminek címoldalán szombaton két fotó közül az egyik egy talpas kuruc katonáé volt. A lap beszámolt arról, hogy egy 44 éves berlini nyelvtanárnő a magyar "talpasból" lett "Tollpatsch" szóval nyerte meg azt a versenyt, amelyet "a migrációs háttérrel rendelkező legszebb szó" címmel rendeztek. A nyertes szót kiválasztó testületben helyet kaptak a Goethe Intézet vezetői, a Német Nyelvtanács magas rangú képviselői, a világhírű Duden lexikon szerkesztői, továbbá több neves médiaszemélyiség.

Vízfestmény egy talpasról egy 17. századi viseletkódexből. (kép: Európa Kiadó)

A Die Weltnek nyilatkozva a győztes tanárnő, Barbara Eulberg elmondta: szinte egy pillanat alatt határozta el, hogy a "Tollpatsch" szóval indul. Pedig akkor még igazából nem is tudott a magyar háttérről, hanem a korábban Portugáliában eltöltött időkre emlékezett. Akkor ugyanis több képregényt olvasott, és kedvenc figurája Walt Disney Goofy-ja volt. Őt portugál nyelven "Patetának" neveztek, ami németül ugyancsak Tollpatsch-ot jelent. A Tollpatsch szó magyar megfelelője ugyanis a német-magyar szótár szerint az ügyefogyott, esetlen vagy suta.

Hogy az általa választott szó a magyar nyelvből származik, azt Eulberg is csak azután tudta meg, hogy nyomozni kezdett. Rájött arra, hogy a Tollpatsch valójában a kuruc korabeli magyar gyalogos katonát jelentő talpasból lett. A talpas a széles talpú, fűzős bakancsban meglehetősen nehézkesen járó korabeli katona tréfás-népies elnevezése volt. A németben módosult a szó jelentése, és a Toll szóból, ami bolondot, és a Tölpel-ből, ami fajankót jelent, elnyerte mai értelmét. A Tollpatsch egyébként a tamil-német házasságból született "Currywurstot" (currys kolbász) előzte meg. A német nyelvben nagyjából 100 ezer átvett idegen eredetű szó található.