Gusztáv
3 °C
7 °C

Kuruc katona a legszebb német jövevényszó

2008.04.26. 14:20
Magyar jövevényszót, a talpasból lett német "Tollpatsch" szót választottak Németországban a legszebb idegen eredetű szónak. A Die Welt című tekintélyes napilap szombati számában címoldalon számolt be a hírről.

"A Tollpatsch Magyarországról érkezett" – hangsúlyozta már cikkének címében a Die Welt, aminek címoldalán szombaton két fotó közül az egyik egy talpas kuruc katonáé volt. A lap beszámolt arról, hogy egy 44 éves berlini nyelvtanárnő a magyar "talpasból" lett "Tollpatsch" szóval nyerte meg azt a versenyt, amelyet "a migrációs háttérrel rendelkező legszebb szó" címmel rendeztek. A nyertes szót kiválasztó testületben helyet kaptak a Goethe Intézet vezetői, a Német Nyelvtanács magas rangú képviselői, a világhírű Duden lexikon szerkesztői, továbbá több neves médiaszemélyiség.

Vízfestmény egy talpasról egy 17. századi viseletkódexből. (kép: Európa Kiadó)

A Die Weltnek nyilatkozva a győztes tanárnő, Barbara Eulberg elmondta: szinte egy pillanat alatt határozta el, hogy a "Tollpatsch" szóval indul. Pedig akkor még igazából nem is tudott a magyar háttérről, hanem a korábban Portugáliában eltöltött időkre emlékezett. Akkor ugyanis több képregényt olvasott, és kedvenc figurája Walt Disney Goofy-ja volt. Őt portugál nyelven "Patetának" neveztek, ami németül ugyancsak Tollpatsch-ot jelent. A Tollpatsch szó magyar megfelelője ugyanis a német-magyar szótár szerint az ügyefogyott, esetlen vagy suta.

Hogy az általa választott szó a magyar nyelvből származik, azt Eulberg is csak azután tudta meg, hogy nyomozni kezdett. Rájött arra, hogy a Tollpatsch valójában a kuruc korabeli magyar gyalogos katonát jelentő talpasból lett. A talpas a széles talpú, fűzős bakancsban meglehetősen nehézkesen járó korabeli katona tréfás-népies elnevezése volt. A németben módosult a szó jelentése, és a Toll szóból, ami bolondot, és a Tölpel-ből, ami fajankót jelent, elnyerte mai értelmét. A Tollpatsch egyébként a tamil-német házasságból született "Currywurstot" (currys kolbász) előzte meg. A német nyelvben nagyjából 100 ezer átvett idegen eredetű szó található.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!