Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Repülni tanulnak a tojások

2006.04.17. 09:25
A keményre fõtt tojásoknak percenként legkevesebb 1800 fordulatot kell tenniük a hossztengelyük mentén, miközben vízszintesen egy asztallapon fekszenek. Ebbõl a helyzetbõl nem csak felegyenesednek, de apró ugrások sorát hajtják végre, állapították meg japán kutatók.

Japán kutatók intenzív vizsgálatnak vetették alá a keménytojások pörgési és repülési tulajdonságait. Ennek során megdöbbentõ felfedezést tettek. A tojások megfelelõ sebességgel pörögve spontán ugrálni kezdenek.

Az elméletileg már sikeresen leírt jelenséget a yokohamai Keio egyetem kutatói, Yutaka Shimomura vezetésével a gyakorlatban is igazolták. A kutatók az eredményeikrõl a Proceedings of the Royal Society A címû szaklapban számoltak be.

Változó impulzus

Shimomura és kollégája, a brit Keith Moffat már 2002-ben utánajártak, mi áll a pörgõ húsvéti tojások különös viselkedése mögött. Ha ugyanis egy fõtt tojást pörgésbe hoznak, fokozatosan felegyenesedik.

A jelenséget azok a parányi egyenetlenségek okozzák, amelyek a tojás héja és az asztal lapja közötti súrlódást befolyásolják, és ezzel a forgási impulzus irányát megváltoztatják, állapította meg akkor a két kutató.

Az apró egyenetlenségek ennél sokkal többre is képesek, bizonyította be most a japán kutató. Ezek okozzák, hogy a tojás a felegyenesedés során idõnként rövid idõre elveszíti a kapcsolatot az asztallal, írta a wissenschaft.de híroldal.

Alumínium tyúkgyümölcsök

A rendkívül gyors ugrások igazolására a kutatók olyan berendezést építettek, amellyel sikerült igen gyors és egyenletes forgó mozgásba hozni tojás alakú objektumokat. Az elsõ vizsgálatokhoz alumíniumból készült tojásmodelleket használtak, amelyek mozgását mikrofonnal, nagysebességû kamerával és az elektromos kapacitás mérésével felügyelték.

Az alumínium tojások, bár csak a másodperc törtrészére, több alkalommal elemelkedtek a felületrõl, ha percenként több mint 1448 fordulattal pörögtek. Az elemzés szerint az ugrások nem voltak túl magasak, az asztal és a tojás között pillanatokra 0,08 milliméteres rés keletkezett.

Igazival nehezebb

A kutatók hasonló viselkedést tapasztaltak, amikor keménytojást gyorsítottak fel a gépükkel, viszont a fordulatszámnak ehhez meg kellet haladnia az 1800/min értéket.

A kísérleteknek nem csak a játékos kihívás volt a célja, hanem annak gyakorlati igazolása, hogy a kis eltérések rendszerint komoly kihatással lehetnek, írták beszámolójukban a kutatók. A teszteket most nyers tojások alkalmazásával kívánják megismételni.