Valér
-1 °C
0 °C

Processzor csirketollból

2002.07.25. 12:47
Dupla sebességgel áramlottak az elektromos jelek a csirketollból és gyantából készített chipben a delaware-i egyetem kísérletei során, jelentette a Christian Science Monitor.
Richard Wool vegyészmérnök professzor csapata a háztáji termékek high-tech felhasználását kutató ACRES program keretei között vizsgálta a toll jelátvivő képességét. Wool elmondta: a csirketoll azért keltette fel érdeklődésüket, mert a toll szálai erősek és kiválóan vezetik az elektromosságot, ugyanakkor rendkívül sok levegőt tartalmaznak, ami jó szigetelő.

Gyors cucc

A próbachiphez a szakemberek egy szilíciumhoz hasonló anyagot használtak, amely tollból és szójagyantából készült. Az első tesztek azt mutatták, hogy a jelek kétszer olyan gyorsan haladtak az új chipben, mint egy hagyományos szilíciumalapú társában.

"Wool első reakciója az volt, hogy ismét végezzük el a mérést" - mondja a Csang Kuk Hong kísérletvezető. "Háromszor ellenőriztem és ugyanazok lettek az eredmények."

Csomós cucc

Emellett azonban több komoly probléma is a van a tollprocival: a legfőbb, hogy a kikísérletezett alapanyag szerves eredetéből következően egyenetlen, csomós és zavaros. Dennis Prather, a kutatásban részt vevő elektromérnök professzor szerint ez jelentős akadály a csirketollas hardver előtt. "A mikrochipipar ultrafinom és ultralapos anyagokkal dolgozik, ez távolról sem ilyen" - fogalmazott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!