Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A marsi víz nyomának megtalálása 2004 legfontosabb eredménye

2004.12.20. 13:28
A Science tudományos magazin szerkesztői összeállították az idei év tíz legfontosabb tudományos eredményének listáját. Első helyen természetesen a Mars-járók felfedezései állnak, de helyet kapott a top tízes listán az Indonéziában talált, eddig ismeretlen emberfaj maradványainak megtalálása és a humán embriók dél-koreai klónozása is.

A Mars-járók felfedezéseit választották 2004 legnagyobb tudományos áttörésének a Science magazin szerkesztői. A NASA két Mars-járója, az Opportunity és a Spirit 2004 elején landolt a bolygón, és egyértelmű bizonyítékokat talált arra, hogy a Mars felszínén valaha víz volt.

Donald Kennedy főszerkesztő szerint a küldetés egyik legfontosabb eredménye, hogy bebizonyosodott, mennyire hatékonyak lehetnek az ilyen típusú robotizált küldetések. Hozzátette: szerinte egyértelmű, hogy a NASA-nak nem szabad abbahagynia a robotküldetéseket Bush űrprogramja miatt, melynek célja embereket küldeni a Holdra, majd a Marsra. "Az egyiket a másik kárára véghezvinni hiba lenne - mondta. - Azt is meg kellene mutatni, hogy mi olyat tud egy emberi kutatás elérni, amit a robottechnológiával ne lehetne most vagy tíz éven belül megvalósítani."

Nem volt kétséges

A listán további kilenc eredmény szerepel, de Kennedy szerint "nem volt kétséges az idei nyertes". Az Indonéziában talált, eddig ismeretlen emberfaj maradványainak felfedezése így a második helyre szorult. A kutatók által csak hobbitnak becézett Homo floresiensis tizennyolcezer évvel ezelőtt élt, és csupán egy méter magas volt, agya térfogata pedig kevesebb mint egyharmada volt a mai ember agyának. A felfedezést az utóbbi ötven év legfontosabb paleoantropológiai leletének nevezték.

A harmadik helyet a dél-korei humán embriók klónozása nyerte el. A kutatók célja nem a reproduktív klónozás volt, hanem őssejteket próbáltak létrehozni kutatási célra. Azonban bár korábban számos emlőst sikerült már klónozni, ez volt az a munka, melyben bebizonyosodott, hogy az eljárás emberi sejtekkel is működik.

A további helyezettek:

  • 4. Kondenzátumok. Amerikai és ausztrál tudósok új típusú kondenzátumot hoztak létre, egy ultrahideg gázt, mely olyan kvantumállapotba került, amiben az atomok egyetlen szuperatom módjára viselkednek. Az eredmény azért emlékezetes, mert a kutatók fermionokkal dolgoztak, olyan atomokkal, melyeknek felépítése miatt különösen nehéz kondenzátumot létrehozni belőlük.

  • 5. "Dns-hulladék". Idén felfedezték, hogy a gének közötti bázispárok, a "dns-hulladék" valójában igen fontos szerepet játszik annak meghatározásában, hogy milyen gyakorisággal aktiválódjanak az egyes gének, és a fehérjetermelésben is szerepet játszik.

  • 6. Az egymás körül keringő neutroncsillagpár. Mindkét égitest pulzár, egyikük másodpercenként negyvennégyszer bocsát ki energiát. A sugárzás megfigyelésével a csillagászok először juthatnak információhoz a neutroncsillagok anyagsűrűségéről.

  • 7. Rossz hírek. A tudósok világszerte a növény- és állatvilág egyre növekvő fenyegetettségéről számoltak be, sőt egyes kutatók egyenesen arról beszélnek, hogy elérkezhet a hatodik tömeges kihalási hullám a Földön.

  • 8. Víz. A tudománynak még mindig van felfedeznivalója a vízzel kapcsolatban. Több kutatócsoport is feltárt új dolgokat arról, hogyan kapcsolódnak össze a vízmolekulák, illetve hogyan oszlanak el az elektronok és a protonok a vízben.

  • 9. Közegészség.. A gyógyszerek új típusú, köz- és magánszféra partnerségi konstrukcióban (Public Private Partnership, PPP) történő kifejlesztése, tesztelése és elosztása a harmadik világ országainak.

  • 10. Gének egy csepp vízben. Kutatók olyan új eljárást fejlesztettek ki, mellyel a tengervízben vagy a föld mélyéből vett mintákban is ki lehet mutatni a géneket.