Tesztelték I. Erzsébet flottájának szuperágyúit

2009.02.25. 09:23 Módosítva: 2009.02.25. 09:25
I. Erzsébet uralkodása alatt (1588-1603) az angolok forradalmian új hadviselési taktikát alkalmaztak, egységes fegyverzettel, korabeli szuperágyúkkal szerelve fel a hadihajókat.

Mostanáig a történészek feltételezése szerint I. Erzsébet flottája ugyanazokat az ágyúkat használta, mint apja, VIII. Henrik, akinek zászlóshajója, a Mary Rose korának legmodernebb haditechnikáját használta – írja a BBC hírportálja. A Mary Rose a legkülönfélébb ágyúkkal volt felszerelve, ezek nagy változatosságot mutattak méretűk és tűzerejük tekintetében, közülük sokat szárazföldi hadviselésre fejlesztettek ki. Míg VIII. Henrik trónra lépése után nem sokkal az angol flottát megfutamodásra késztették a franciák, I. Erzsébet uralkodása alatt már rettegték a szigetország haditengerészetét. Még II. Fülöp spanyol király is óva intett az angol flotta gyilkos tűzerejétől.

Senki sem tudta azonban, hogy mi váltotta ki ezt a fordulatot, amíg a Csatorna-szigetek környékén rá nem bukkantak I. Erzsébet flottájának egyik naszádjára, ami 1592-ben, négy évvel a spanyol Armada sikertelen angliai partraszállási kísérlete után süllyedt el. Az angol hadihajó fedélzetén 12 ágyú volt, ebből kettőt tavaly nyáron megtaláltak, legyártották pontos hasonmásukat, majd tesztelték őket.

I. Erzsébet szuperágyúi viszonylag kis méretűek voltak, de csaknem hangsebességgel lőtték ki a lövedékeket, amikkel akár egy mérföldre (1609,33 méter) lévő célpontokat is eltalálták. A korabeli hadviselés szellemében a csatahajók ennél sokkal jobban megközelítették egymást, olykor 100 yardról (91,4 méterről) lőttek, így a szuperágyúk lövedékei simán áthatoltak az ellenséges hajókon. Az angolok arra is rájöttek, hogy néhány nagy ágyú kevésbé hatékony, mint egy csomó kisebb méretű, amelyek egyszerre zúdítanak tüzet az ellenségre.

„I. Erzsébet alatt egységesítették a flotta tüzérségét, amelyet egyforma öntöttvas ágyúkkal szereltek fel, ahogy szabványosították a lőszereket is. Ezzel kezdetét vette a gépesített háború” – fogalmazott Eric Grove, a Salfordi Egyetem hadtörténész-professzora. Mensun Bound, az Oxfordi Egyetem tengeri régésze szerint I. Erzsébet uralkodása alatt az angol flotta technológiai szempontból legalább 50 évvel előzte meg ellenségeit, az újítások előnyeit még két évszázad múltán is sikeresen kamatoztatta Nelson admirális.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla