Auguszta
-4 °C
2 °C

Egyházi temetésben részesül egy középkori boszorkány

2009.03.03. 16:22
Egyházi temetésben részesül egy 14-15. században élt fiatal lány, akit feltehetően boszorkányságért végeztek ki.

A lány csontvázára nem beszentelt földben, a Kent-grófságbeli Hoo St. Werburgh plébániatemploma mellett bukkantak – olvasható az Archaeologica című régészeti hírportálon. A csontváz antropológiai vizsgálata alapján feltételezhető, hogy egy fiatal lányé lehetett. Mielőtt a földbe helyezték, a fejet leválasztottak a törzsről, majd a kelet felé tájolt holttest mellé helyezték. Ez viszont azt jelenti, hogy a szerencsétlen teremtés vagy öngyilkos volt, vagy bűncselekményt követett el, de nagy esélye van annak is, hogy boszorkánysággal vádolták.

A temetkezés környékén talált cserépedények a középkorból származnak, feltehetően ebben a korban élt a lány is. Andy Harding, a falu lelkésze szerint a lány, mivel kivégezték, nem részesülhetett egyházi temetésben, így pótolni kell a mulasztást.

„Szeretnénk megadni a végtisztességet, amelyet kortársai megtagadtak a lánytól. A tinédzser feltehetően Hoo St. Werburgh-ból származik, így vélhetően rokonai közelében alussza majd örök álmát” – fogalmazott a lelkész. A középkori lány temetése március 14-én lesz.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft