Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Eredeti helyére került III. Amenhotep szobra

2009.03.03. 08:54 Módosítva: 2009-03-03 10:05:30
Egy nemzetközi csoport fáradozásának köszönhetően III. Amenhotep fáraó vöröskvarcit szobra sok évszázad után visszakerült eredeti helyére.
Fotó: Wikipedia
Fotó: Wikipedia

III. Amenhotep (i.e. 1386-1349) az újbirodalmi XVIII. dinasztia egyik legjelentősebb fáraója, Tutankhamon nagyapja volt. Harminchat éven át tartó uralkodása alatt a birodalomban béke és bőség honolt, virágzott a kereskedelem és a kultúra. Uralkodását monumentális épületek, köztük a luxori és karnaki templomegyüttes jelentős része, szobrok sokasága fémjelzi.

III. Amenhotep vöröskvarcit szobra Luxor közelében, a fáraó halotti templomának udvarát körülvevő oszlopcsarnok északi részén állt más emlékművekkel együtt. A korabeli művész az uralkodót Alsó-Egyiptom vörös koronájával a fején ábrázolta – olvasható a The Times online kiadásában. Az oszlopcsarnok déli részén hasonló szobrok álltak, ám Felső-Egyiptom fehér koronáját viselték. Az északi részen elhelyezett szobrokat az Egyiptom északi részén lévő Gebel el-Akhmári kőfejtőből származó kőből, míg a déli oldalon lévő szobrokat asszuáni gránitból faragták. III. Amenhotep mindkét szobron a mellkasán keresztbehelyezett karokkal látható, kezében hatalmi jelvényeket tart.

A szobor több évszázada a földre zuhant és összetört, a 19. század elején Henry Salt brit gyűjtő megvásárolta a fejet a helyszínről származó másik fejjel együtt. Mindkét szoborfej végül a British Múzeumba került, ahol ma is őrzik őket. Egy 30 tagú, tucatnyi országból verbuválódott nemzetközi csoport szakemberei szedték össze és válogatták szét a földön heverő nagyobb szobordarabokat, ahogy kisebb töredékek ezreit is átvizsgálták. Miután összeállították a szobor törzsét, rákerült a British Múzeumban őrzött két fej egyikének pontos másolata.

A másolatot Michael Nielson, a British Múzeum művésze faragta, majd a fejet Egyiptomba szállították, ahol az illetékes hatóságok engedélyével a helyreállított torzóra helyezték. A projekt keretében a szakemberek más szobrokat is részben összeraktak, a munka idén folytatódik.