Auguszta
-3 °C
2 °C

Vámpírt találtak egy tömegsírban

2009.03.11. 08:11 Módosítva: 2009-03-11 08:15:29
Egy olasz kutatócsoport szerint egy velencei tömegsírban talált, több száz éves csontváz az első vámpír.

Matteo Borrini, az olaszországi Firenzei Egyetem munkatársa a New Scientistnek arról nyilatkozott, hogy a velencei Lazzaretto Nuovo sziget középkori tömegsírjában talált női csontváz lehet a vámpírhiedelem első áldozata. Erre az utal, hogy a koponya szájában egy téglát találtak, állítja a kutató.

Fotó: Matteo Borrini
Fotó: Matteo Borrini

Elrágcsálja a szemfedelet

A csontvázat az 1576-os velencei pestisjárvány idején ásott tömegsírban találták. Amikor a nő meghalt, a hiedelem szerint a pestist vámpírok terjesztették, akik - bár nem itták más emberek vérét -, haláluk után elrágcsálták a többi elhunyt halotti leplét. A sírásók ezért a feltételezett vámpírok szájába téglákat tettek, hogy meggátolják őket a rágcsálásban, állítja Borrini.

Borrini március első hetében, a törvényszéki tudományok konferenciáján Denverben adta elő elméletét, és állította, ez a lelet lehet az első olyan vámpír, amelyet törvényszéki tudósok tanulmányozhatnak. Peer Moore-Jansen, a kansasi Wichita állami egyetem munkatársa viszont nevetségesnek nevezte Borrini felvetését, ami szerint ez volna az első vámpír. Ő ugyanis nagyon hasonló csontvázakat talált lengyelországi sírokban.

Borrini szerint kutatása a legkorábbi olyan lelet, amely régészeti bizonyítékkal szolgál arra, hogy „a vámpírokkal szembeni ördögűzés létezett."