Nándor
3 °C
16 °C

Ötezer éves szandált találtak

2009.03.11. 08:37 Módosítva: 2009.03.11. 08:38
Kőkorszaki szandálra bukkantak a régészek Németország déli részén, a Boden-tó üledékében. A lábbelit legutóbb 4900 éve viselték.

A faháncsból szőtt szandál körülbelül 36-os méretű, a lábbelit időszámításunk előtt 2900 körül készíthette a korabeli suszter - közölték a baden-württembergi hatóságok. „Már a kőkorszakban is a Boden-tó volt a legkellemesebb lakóhely” - vélekedett a lelettel kapcsolatban Johannes Schmalzl, a stuttgarti városi tanács feje, aki bemutatta a leletet. Mint mondta, a csaknem teljes épségben fennmaradt szandálnak csaknem olyan régészeti jelentősége van, mint Ötzi, az 5 ezer éves múmia ruházatának, akinek mumifikálódott földi maradványaira az Alpok olvadó gleccserében bukkantak 1991-ben.

A kőkorszaki lábbelit a régészek az üledékben fedezték fel egy, a vízparton épült cölöpfalu közelében. A település az időszámításunk előtti 4. és 1. század között volt lakott. A kutatásokat az Európai Unió finanszírozta. A projekt az ősi tavi települések feltárást és megőrzését célozza. E falvak maradványai, amelyek évezredeken keresztül fennmaradtak a tavak üledékében, veszélybe kerültek a klímaváltozás, kikötőépítése és a hajózás miatt. A feltárásokon dolgozó kutatócsoport reményei szerint az ősi települések végső soron felkerülnek az UNESCO világörökségi listájára.