János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Titkos üzenetet rejt Lincoln órája

2009.03.11. 12:10 Módosítva: 2009.03.11. 12:14
A polgárháború kezdetéről szóló üzenetet hordoz Abraham Lincoln elnök aranyórája. A legendás elnök soha nem tudott a titkos üzenetről, amelyet az amerikai történelmi múzeum leplezett le.

A Jonathan Dillon által készített órába a mester a polgárháború kitörésének másnapi, 1861. április 13-as dátumát, valamint ezeket a részben olvasható szövegeket véste: „A Sumter erődöt megtámadták a lázadók” és „Istennek hála, hogy van kormányunk”. A múzeum azt követően egyezett bele a történelmi óra felnyitásába, hogy Dillon mester Illinois államban élő szépunokája, Doug Stiles kapcsolatba lépett velük.

lincoln450

Az amerikai polgárháború 1861. április 12-én tört ki, azt követően, hogy a déli, konföderációs csapatok tüzet nyitottak a dél-karolinai Charlestonban lévő Sumter erődre. Negyvenöt évvel később Dillon arról számolt be a New York Timesnak, hogy éppen Lincoln óráján dolgozott, amikor elért hozzá a polgárháború kitörésének híre. Ezt követően kicsavarozta az óralapot, és egy éles eszközzel belevéste a történelmi dátumot az elnök órájába. Az újságnak nyilatkozva arról is beszámolt, hogy tudomása szerint soha nem látta senki a gravírozást. Az akkor nyolcvanas éveit taposó órás azonban nem emlékezett pontosan a bevésett szövegre.

DSC00891

„Lincoln soha nem tudott a zsebében hordott órában lévő üzenetről. Ez egy hétköznapi órás személyes története, aki meg akart őrizni valamit az örökkévalóságnak” - mondta Brent Glass, az amerikai nemzeti történelmi múzeum igazgatója.

Abraham Lincolnt, az Egyesült Államok 16. elnökét 1860 novemberében választották meg. A polgárháború felé tartva Dél-Karolina és hat másik állam vált ki az Egyesült Államokból, még mielőtt Lincolnt 1861 márciusában beiktatták volna hivatalába. A legendás elnök családja 1958-ig birtokolta az órát, majd a múzeumnak ajándékozták.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!