Piroska
-3 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Titkos üzenetet rejt Lincoln órája

2009.03.11. 12:10 Módosítva: 2009.03.11. 12:14
A polgárháború kezdetéről szóló üzenetet hordoz Abraham Lincoln elnök aranyórája. A legendás elnök soha nem tudott a titkos üzenetről, amelyet az amerikai történelmi múzeum leplezett le.

A Jonathan Dillon által készített órába a mester a polgárháború kitörésének másnapi, 1861. április 13-as dátumát, valamint ezeket a részben olvasható szövegeket véste: „A Sumter erődöt megtámadták a lázadók” és „Istennek hála, hogy van kormányunk”. A múzeum azt követően egyezett bele a történelmi óra felnyitásába, hogy Dillon mester Illinois államban élő szépunokája, Doug Stiles kapcsolatba lépett velük.

lincoln450

Az amerikai polgárháború 1861. április 12-én tört ki, azt követően, hogy a déli, konföderációs csapatok tüzet nyitottak a dél-karolinai Charlestonban lévő Sumter erődre. Negyvenöt évvel később Dillon arról számolt be a New York Timesnak, hogy éppen Lincoln óráján dolgozott, amikor elért hozzá a polgárháború kitörésének híre. Ezt követően kicsavarozta az óralapot, és egy éles eszközzel belevéste a történelmi dátumot az elnök órájába. Az újságnak nyilatkozva arról is beszámolt, hogy tudomása szerint soha nem látta senki a gravírozást. Az akkor nyolcvanas éveit taposó órás azonban nem emlékezett pontosan a bevésett szövegre.

DSC00891

„Lincoln soha nem tudott a zsebében hordott órában lévő üzenetről. Ez egy hétköznapi órás személyes története, aki meg akart őrizni valamit az örökkévalóságnak” - mondta Brent Glass, az amerikai nemzeti történelmi múzeum igazgatója.

Abraham Lincolnt, az Egyesült Államok 16. elnökét 1860 novemberében választották meg. A polgárháború felé tartva Dél-Karolina és hat másik állam vált ki az Egyesült Államokból, még mielőtt Lincolnt 1861 márciusában beiktatták volna hivatalába. A legendás elnök családja 1958-ig birtokolta az órát, majd a múzeumnak ajándékozták.