Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Római kori síremlék került elő Budán

2009.03.27. 10:55 Módosítva: 2009-03-27 10:59:51
Ritka leletre bukkantak a régészek a budai hegyekben: egy kelta származású római lovaskatona állítatott emléket apjának.

Domborművekkel díszített római kori síremlékek kerültek elő Budán, a XI. kerületben, a Rupphegy oldalában, földkitermelés során, írta meg a Budapesti Történeti Múzeum híroldala. Lakossági értesítést követően a régészek nagyméretű, díszes sírépítményhez tartozó faragványokat, köztük egy latin nyelvű sírfelirattal ellátott kőemléket találtak.

Forrás: Beszédes József - Lassányi Gábor régész
Forrás: Beszédes József - Lassányi Gábor régész

Gondosan faragott

A BTM Aquincumi Múzeuma 2008. március 23-án kapott értesítést, hogy a XI. kerület egyik kis utcájában egy építkezés munkagödrében réginek tűnő, faragott kőtömbök hevernek.

A múzeum régészei egy órán belül a helyszínre érkeztek és megállapították, hogy a földmunkák során előkerült hat nagyméretű, faragott kőtömb a római korból származik. Az egyiken egy oszlopok között, oltáron álló férfialak domborműves ábrázolása látható.

A Sírásók Naplója blog beszámolt arról, hogy mind a hat kőtömb gondosan faragottnak tűnt, azonban az egyik oldalán nagyon finom kivitelű, szinte sértetlen római kori dombormű látszott: egy podiumon álló fiatal tunikás férfialak, aki a kezében edényt tart. Az ábrázolást faragott oszlopdíszek keretezik.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a két összeillő kőtömbön hatsoros latin felirat olvasható. A felirat alapján a síremléket egy apának állíttatta fia és lánya. Nevükből kiderült, hogy kelta származású, de már római polgárjogot kapott személyek, egyikük egy lovascsapat veterán katonája volt.

Gazdag villatulajdonosok

Legvalószínűbb, hogy a faragványok legalább két, időszámításunk után a 2. század végén vagy a 3. század elején épült síremlékhez, egy kis fülkés sírépülethez (aedicula) és egy másik sírépítményhez tartoznak. A faragások minősége és a kövek mérete alapján ilyen síremléket általában gazdag villatulajdonosok állíttattak maguknak és családtagjaiknak.

siremlek2

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a XI. kerület jegyzőjének rendelkezései szerint a kőemlékeket a szerdai napon részletesen megvizsgálták és beszállították az Aquincumi Múzeumba.

A mostani felfedezés igen jelentős, mivel a budai hegyvidék ezen részén korábban még nem került elő ilyen kora római lelőhely. Könnyen lehetséges, hogy a közelben felfedezésre vár egy, még ismeretlen római villaépület, vagy kisebb település is.