Vilhelmina
11 °C
28 °C

Hétezer éves rágót találtak

2009.04.08. 08:45 Módosítva: 2009-04-08 08:47:41
Fenyőgyantából vagy nyírfa kérgéből készített, hétezer éves rágóra bukkantak régészek a Lipcse-Halle repülőtér bővítési munkálatai során.

A kutatók egy fával bélelt kút maradványának alján találták az ősi rágógumit - mondta el Christoph Heiermann régész kedden a Bild című napilapnak. A régész úgy nyilatkozott, nem tudják pontosan, miért rágcsáltak akkoriban az emberek ilyen kezdetleges rágót, de az biztos, hogy a háromszor két centiméteres, megkövült lelet a valamikori rágcsálás nyomait őrzi.

Heiermann megjegyezte, hogy a fenyőgyantából vagy nyírfakéregből készült anyag íze különösen kellemetlen, ezért valószínűleg különféle füvekkel vagy fűszerekkel javítottak rajta. A rágó anyagához úgy jutottak, hogy a fa kérgét zárt edényben melegítették. Az ősember az így nyert ragadós anyagot többek között a nyílhegy rögzítésére használta.

A szakértők azt feltételezik, hogy aki hétezer évvel ezelőtt a kútba köpte a rágót, a fenyőgyantát, illetve a nyírfakérget valamihez használni akarta, rágcsálva meglágyította, a feleslegtől pedig megszabadult.