Judit
2 °C
7 °C

Hétezer éves rágót találtak

2009.04.08. 08:45 Módosítva: 2009-04-08 08:47:41
Fenyőgyantából vagy nyírfa kérgéből készített, hétezer éves rágóra bukkantak régészek a Lipcse-Halle repülőtér bővítési munkálatai során.

A kutatók egy fával bélelt kút maradványának alján találták az ősi rágógumit - mondta el Christoph Heiermann régész kedden a Bild című napilapnak. A régész úgy nyilatkozott, nem tudják pontosan, miért rágcsáltak akkoriban az emberek ilyen kezdetleges rágót, de az biztos, hogy a háromszor két centiméteres, megkövült lelet a valamikori rágcsálás nyomait őrzi.

Heiermann megjegyezte, hogy a fenyőgyantából vagy nyírfakéregből készült anyag íze különösen kellemetlen, ezért valószínűleg különféle füvekkel vagy fűszerekkel javítottak rajta. A rágó anyagához úgy jutottak, hogy a fa kérgét zárt edényben melegítették. Az ősember az így nyert ragadós anyagot többek között a nyílhegy rögzítésére használta.

A szakértők azt feltételezik, hogy aki hétezer évvel ezelőtt a kútba köpte a rágót, a fenyőgyantát, illetve a nyírfakérget valamihez használni akarta, rágcsálva meglágyította, a feleslegtől pedig megszabadult.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?