Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Középkori maradványokat dózeroltak Győrben

2009.04.08. 16:50 Módosítva: 2009-04-08 16:53:01
Győrben a Széchenyi téren folyó építkezésen középkori épületmaradványokat és hun sírokat tettek tönkre a földmunkások bulldózerei. A város és a kivitelező szerint minden a kiviteli terv szerint történt.

Az elmúlt hetekben a győri Széchenyi tér jelentős területén eldózerolták a talajt, megsemmisítve több középkori maradványt és valószínűleg ókori leleteket is – írta meg a Sírásók naplója régészeti blog. A területen a Xántus János Múzeum régészei végeznek leletmentést, elvileg összhangban a téren folyó építkezéssel. Azonban, mint arról a szakemberek blogjukban beszámolnak, ez a munka nem zökkenőmentes.

„Lassan közelharcot kell vívnunk a gépesekkel, hogy ne markolják el azokat az építményeket, amiket mi tavaly gondosan kibontottuk majd visszatakartunk. Ma a pellengért akarták újra elmarkolni. Precízen kivárták a 4 órát, amikor nekünk lejár a munkaidőnk. Egész nap csönd volt a téren, semmi gép. Negyed ötkor felberregtek a gépek. Pechükre még ott voltunk. Így időben még közbe tudtunk ugrani” – írja a blogban az ásatáson dolgozó egyik régész. Egy másik bejegyzésben arról ír, hogy a tér északi részén egy csatornaárok húzása során hun sírok rongálódtak meg.

(kép: szechenyiter.blog.hu)
(kép: szechenyiter.blog.hu)

Az archeológusok már korábban is végeztek kutatást a téren, de az elmúlt két hétben a munkások a még nem feltárt terület 80-85 százalékán, körülbelül 1500 négyzetméternyi területen 120-130 centiméter mélyen kimarkolták a talajt. „Ötven centiméteres mélységig dolgozhattak volna, mert mélyebben találhatók a régészeti szempontból érdekes leletek” – mondta az Indexnek Bíró Szilvia, a múzeum régészeti osztályvezetője. „Így azonban rengeteg lelet megsemmisült Győr történetének középkori és késő középkori szakaszából. Nem valószínű, hogy még egyszer lesz lehetőségünk Győr középkorát ilyen nagy területen kutatni.”

Bíró szerint az engedélyeztetés során csúsztak el a dolgok, de hiába próbáltunk utánajárni, nem kaptunk választ. Az építkezés beruházója a város, a kivitelező a Széchenyi tér 2009 Konzorcium. „Információim szerint a kivitelezés a kiviteli terv szerint zajlik” kommentálta Németh Zoltán alpolgármester a történteket. „A múzeum által kért területen ásatási lehetőséget biztosítottunk, amit finanszírozni is szándékozunk.” A konzorcium illetékese sem bocsátkozott részletekbe, csak annyit mondott, hogy betartják a kiviteli tervet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!