Friderika
9 °C
18 °C

Aranymaszkos múmiákat fedeztek fel Egyiptomban

2009.04.13. 11:53
Aranymaszkos múmiákat fedeztek fel orosz régészek, akik a Fajjúm-oázisban végeznek feltárásokat.

A Fajjúm-oázis Kairótól 80 kilométerre dél-nyugatra található. Az orosz régészek 2003 óta végeznek feltárásokat a Deir el-Banat-i nekropoliszban, ahol egyaránt szívesen temetkeztek az óegyiptomiak, a Római Birodalom uralma alatt, ahogy az egyiptomi keresztények, a koptok is - olvasható a RIA Novosztyi orosz hírügynökség portálján.

"Ez egy óriási nekropolisz" - nyilatkozta Alekszej Krol, az Orosz Tudományos Akadémia Egyiptológiai Központjának helyettes vezetője. A nekropoliszt még a kereszténység korai időszakában kifosztották, de folyt a sírrablás az 1960-70-es években is. "Ennek ellenére nekünk még mindig sikerül aranymaszkos múmiákat fellelnünk" - tette hozzá a tudós.

Az orosz egyiptológus szerint a nekropoliszban feltárt leletek megkérdőjelezik azt a közkeletű elméletet, miszerint a kereszténység elterjedése után a koptok és a pogányok között éles ellenségeskedés dúlt. "Képesek voltak arra, hogy egyazon városban éljenek és különböző isteneket imádjanak" - mutatott rá Alekszej Krol.

A Fajjúm-oázison kívül az orosz búvárrégészek az ókori Alexandria elsüllyedt emlékeit kutatják a Földközi-tengerben, valamint feltárásokat végeznek Memphiszben, amely az Újbirodalom idején Egyiptom fővárosa volt.