Tekla
5 °C
19 °C

Kleopátra és Marcus Antonius végső nyughelyét keresik

2009.04.16. 15:00 Módosítva: 2009.04.16. 15:05
Egyiptomi és dominikai régészek abban bíznak, hogy valahol Alexandria közelében megtalálhatják a két történelmi személy holttestét, bár az Oxfordi Egyetem egyiptológusa szerint felesleges díszes síremléket keresni.

Kleopátra és Marcus Antonius végső nyughelyét keresik egyiptomi és dominikai régészek, a feltárások a jövő héten kezdődnek; az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács közleménye szerint három lehetséges helyszín jöhet szóba.

Kleopátra egyiptomi királynő és kedvese, Antonius római hadvezér Kr.e. 30-ban követett el öngyilkosságot. A szerelmesek sírja a feltételezések szerint egy mély földalatti járatban lehet a Földközi-tenger partján, Alexandria közelében, Taposiris Magna templomában.

Egyiptomi és dominikai régészek immár három éve folytatják az ásatásokat a szentélyben, ahol több mély földalatti aknát és járatot találtak. E járatok közül hármat temetkezésre használtak az ókorban, egy hasonló járatban lelhetett végső nyugalomra a szerelmespár. Tavaly került egyebek mellett a felszínre Kleopátra alabástrom szobrának feje, 22 pénzérme az egyiptomi királynő arcmásával, valamint egy Marcus Antoniusnak tulajdonított maszk.

John Baines, az Oxfordi Egyetem egyiptológusa kétkedéssel fogadta a feltételezést, mondván, hogy Augustus miért választott volna a legyőzött Antonius számára ilyen előkelő temetkezési helyet? "Nem látom, hogy miért lenne speciális kapcsolat Taposiris Magna, valamint Antonius és Kleopátra között" - fejtegette John Baines.

Az Alexandria melletti ásatások során máris előkerült egy eddig ismeretlen, nagy kiterjedésű temető, ahol a régészek eddig 27 sírkamrát tártak fel. A leletek között 10 múmia is található. A Legfelsőbb Régészeti Tanács szerint a sírkamrák stílusa arra enged következtetni, hogy ide a görög-római periódus alatt temetkeztek. "A sírkert szintén arra utal, hogy a templomon belül fontos személyek, akár uralkodók is temetkezhettek" - áll a közleményben.

Kleopátra egyiptomi királynő (Kr. e. 69 január - Kr. e. 30. augusztus 12.), e néven a hetedik, egyenes leszármazottja volt Nagy Sándor tábornokának, I. Ptolemaiosz Szótérnek. A Ptolemaiosz-dinasztia utolsó uralkodója 18 évesen került hatalomra, és előbb apja (XII. Ptolemaiosz Auletes), később fivérei/férjei XIII. Ptolemaiosz és XIV. Ptolemaiosz társuralkodója volt. Miután túlélte fivére, XIII. Ptolemaiosz és hívei által szervezett államcsínyt, megragadta és megszilárdította hatalmát a trónon.

Antonius és Kleopátra hajóhada Kr. e. 31. szeptember 2-án óriási vereséget szenvedett el az Aktion-hegyfoknál Octavianus, a későbbi Augustus császár flottájától. Antonius magára hagyva hajóit a hadipénztárral visszamenekült Alexandriába. Octavianus Kr. e. 30-ban indult keletre, és a szíriai fejedelemségekkel szövetségben Egyiptom ellen vonult. Antonius és Kleopátra nem tudott jelentős hadat kiállítani, a vereségek hatására a római hadvezér öngyilkos lett. Kleopátra Antonius halála után vetett véget önkezével életének, miután felismerte, hogy Octavianustól nem számíthat könyörületre.