Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Pápai bullát találtak a romok között

2009.04.16. 07:29

Egy 1294-ből származó pápai bullát találtak meg a földrengés sújtotta közép-olaszországi L,Aquilában - közölte a helyi polgármesteri hivatal.

A felbecsülhetetlen értékű dokumentumot az április 6-án a Margherita palota súlyosan megrongálódott tornyának romjai között találták meg.

A korrupció miatt mondott le

A "remete pápaként" emlegetett V. Celesztin adta ki a "megbocsátás bulláját", amely teljes feloldozást ígér minden bűneit meggyónó és megbánó hívőnek, aki az év augusztus 28-án és 29-én belép a Santa Maria di Collemagio bazilika "szent kapuján".

Ez utóbbi napon lépett a trónra L,Aquilában V. Celesztin, az első, aki a pápai állam határain kívül uralkodott, és a mai napig az egyetlen, aki lemondott egyházfői méltóságáról. Uralkodása mindössze négy hónapig tartott, lemondásával a római katolikus egyházon belül eluralkodott korrupció ellen tiltakozott.

A már 1313-ban szentté avatott pápa olajfából készült botját, valamint a híres kapu kulcsát szintén megtalálták a tűzoltók. Ugyanakkor kimentettek az erősen megrongálódott bazilikából egy nagyméretű festményt, amely az V. Celesztin csatája címet viseli.

A 13. században épült templom, amelyet már egyszer újjá kellett építeni egy 1703-as földrengés után, ismert zarándokhely, ahol V. Celesztin ereklyéit őrzik.