Aliz
6 °C
14 °C

Pápai bullát találtak a romok között

2009.04.16. 07:29

Egy 1294-ből származó pápai bullát találtak meg a földrengés sújtotta közép-olaszországi L,Aquilában - közölte a helyi polgármesteri hivatal.

A felbecsülhetetlen értékű dokumentumot az április 6-án a Margherita palota súlyosan megrongálódott tornyának romjai között találták meg.

A korrupció miatt mondott le

A "remete pápaként" emlegetett V. Celesztin adta ki a "megbocsátás bulláját", amely teljes feloldozást ígér minden bűneit meggyónó és megbánó hívőnek, aki az év augusztus 28-án és 29-én belép a Santa Maria di Collemagio bazilika "szent kapuján".

Ez utóbbi napon lépett a trónra L,Aquilában V. Celesztin, az első, aki a pápai állam határain kívül uralkodott, és a mai napig az egyetlen, aki lemondott egyházfői méltóságáról. Uralkodása mindössze négy hónapig tartott, lemondásával a római katolikus egyházon belül eluralkodott korrupció ellen tiltakozott.

A már 1313-ban szentté avatott pápa olajfából készült botját, valamint a híres kapu kulcsát szintén megtalálták a tűzoltók. Ugyanakkor kimentettek az erősen megrongálódott bazilikából egy nagyméretű festményt, amely az V. Celesztin csatája címet viseli.

A 13. században épült templom, amelyet már egyszer újjá kellett építeni egy 1703-as földrengés után, ismert zarándokhely, ahol V. Celesztin ereklyéit őrzik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?