Diána
12 °C
21 °C

Negyedmillió középkori harcos van a neten

2009.07.21. 12:30
250 ezer harcos adatait, és jó néhánynak a részletes életrajzát tették fel a netre brit kutatók, a százéves háborúból. A listát azért lehetett összeállítani, mert az angol királyi udvar részletes kimutatást vezetett a háború költségeiről.

Anne Curry és Adrian Bell brit egyetemi kutatók negyedmillió középkori katona adatait gyűjtötték össze egy honlapon. Az 1369-1453 között, Anglia és Franciaország dúló százéves háború brit harcosainak személyes adatait digitalizálták. Sok katonához egészen részletes életrajz is tartozik. Nem egyszer kifejezetten regényes sorsok olvashatók, sok esetben a középkori harcosok családjáról, szülőfalujának történetéről is. Mindezt ráadásul olvasmányos stílusban dolgozták fel a kutatók.

A honlap összeállítása azért volt lehetséges, mert az angol királyi udvar nagyon részletes kimutatásokat vezetett a háború költségvetéséről. A kiindulópont így a zsoldról vezetett könyvelés volt, ahol feljegyezték a katonák személyes adatait, hogy milyen bevetésekben vettek részt és azt is, hogy milyen betegségeket vagy sérüléseket szereztek.

A lista legfiatalabb tagja egy 12 éves fiú, az 1388-ben hadba vonult Thomas, aki a Despenser lordja címet is viselte. A veteránok közé számított a 43 éves Thomas Gloucestre, aki korábban poroszországi és jeruzsálemi hadjáratokon is részt vett.