Botond, Mózes
10 °C
20 °C

Kétezer éves vízimalom Németországban

2009.08.26. 12:35 Módosítva: 2009.08.26. 12:35
Véletlenül bukkantak rá a régészek a Rajna vidékén az Alpoktól északra fekvő legöregebb, nagyjából kétezer éves vízimalomra.

A Krisztus korából származó lelet két nagy, fából készült tengelyből, lapátszerű nyúlványokból és malomkövekből áll – számolt be az észak-rajna-vesztfáliai Titzben a tartomány régészeti munkálatokat felügyelő hivatala. Az Inde nevű kis folyó egyik holtágánál kiásott malomban gabonaolajat és lisztet is előállítottak. Udo Geilenbrügge archeológus szenzációsnak nevezte a leletet. A szakértőknek a malom kora jelenti a legnagyobb meglepetést. „Nemigen lehetett arra számítani, hogy a rómaiak, akik időszámításunk előtt 50 táján vonultak be ide, ilyen gyorsan behozták technológiájukat” – fogalmazott a szakember.

A régészek véletlenül bukkantak rá a leletre. A malmok mindig a településeken kívül voltak, a kutatók azonban ezúttal a településmaradványok központjában végeztek munkálatokat: egy Krisztus előtti 1. századi települést tártak fel az Inde völgyében. „Csak egy árokvonalat és annak pozícióját akartuk meghatározni az Inde holtágához viszonyítva” – mondta Geilenbrügge. A régészek ekkor bukkantak rá a gyöngyszemre.

A malom maradványai évszázadokon át pihentek egy nyirkos mélyedésben, agyag- és kavicsréteg védelmében. A leletet a természettudományi kormeghatározáshoz szét kellene szedni, de ezt a régészek el akarják kerülni. Ehelyett a szakemberek mellékleleteket használnak a kormeghatározáshoz. Így például felhasználják a malom mellett talált ruhacsatot, amelyet minden bizonnyal a vízimalom működtetője hagyhatott el.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
3799 Ft
3230 Ft