Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Megvan Károly Róbert egykori lakótornya

2009.08.26. 12:30 Módosítva: 2009-08-26 12:34:32
Károly Róbert egykori lakótornyának maradványai kerültek felszínre a Bánát Múzeumnak otthont adó temesvári Hunyadi kastély megroggyant falainak megerősítésekor.

Az építők néhány hónappal ezelőtt kezdtek ásni a kastély udvarán. A felújítási munkálatok során, a múzeum régészeinek meglepetésére, középkori falak maradványaira bukkantak – írja az Új Magyar Szó. A kiásott falakat nagy valószínűséggel a magyar Anjou-ház alapítója, Károly Róbert építtette 1315 körül, amikor hét évre Temesvárra költöztette királyi székhelyét.

A feltárásokat vezető Kopeczny Zsuzsanna régész a lapnak elmondta: a tizenegy méter hosszú oldalakkal rendelkező, négyszögletes alapú lakótoronyban maga Károly Róbert király tölthette temesvári éveit. „A 14. század elején épült torony a középkori kastély központi magját jelentette” – fogalmazott Kopeczny, aki azt is elárulta, hogy rengeteg egyéb lelet került elő a torony környékén, ezek segítettek a kormeghatározásban.

A leletek között vannak kályhacsempék, kaolinedények, kínai porcelánból készült csészék, későbbi török edények, de sokat árult el a régészek számára egy 1330-ban Károly Róbert által vert érme, egy csontból készült síp és egy sarkantyúvég is. Előkerült negyven darab nyílhegy is, ami a régész szerint arról tanúskodik, hogy a 14. században heves harc folyt a torony falai előtt. A toronynál valamivel később épülhetett a szintén téglából készült védőfal.

A nyáron feltárt értékes leleteket és a falmaradványokat restaurálják, a középkori lakótorony pedig egy kis régészeti park látványossága lesz. Sorin Munteanu, a Temes Megyei Tanács kulturális bizottságának elnöke bejelentette: európai forrásokból akarják konzerválni és restaurálni a Bánát Múzeum udvarán feltárt középkori leleteket. Dan Leopold Ciobotaru múzeumigazgató szerint a feltárásokat a jelenlegi kastély falain kívül is folytatni fogják.