Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Európa legjelentősebb dinoszaurusznyomai

2009.10.06. 16:10 Módosítva: 2009.10.06. 16:10
A franciaországi Jura hegységben megtalálták az eddigi legjelentősebb dinoszaurusznyom-együttest. A nyomokat hatalmas diplodocusok hagyták.

A Le Progres című francia regionális napilap keddi száma szerint a Lyontól száz kilométerre található Plagne településen talált dinoszaurusznyomokat az Országos Tudományos Kutatóközpont (CNRS) két szakembere annyira kivételesnek találta, hogy az intézmény csütörtökön hivatalosan is bejelenti: Európa legjelentősebb dinoszaurusznyomait fedezték fel.

Az első nyomot tavasszal amatőr geológusok vették észre véletlenül. Néhány nappal később lyoni kutatók megvizsgálták a területet, és több, óriási méretű nyomot találtak egy néhány hektáros területen. A szondákkal elvégzett vizsgálatok szerint a nyomok a 150 millió évvel ezelőtt élt növényevő, hosszú nyakú és farkú óriáshüllőktől származnak, amelyek a diplodocusok családjába tartoztak. A felfedezés megerősíti azt a feltételezést, hogy a Jura helyén valamikor lagúnákkal teli tengerpart húzódott. A viszonylag sekély tenger mentén élhettek a dinoszauruszcsapatok, amik a mocsaras talajban hagyták nyomaikat.