Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A legfiatalabb mocsika nemes maradványait találták meg Sipánban

2009.11.03. 15:56
Az eddigi legfiatalabb mocsika nemes földi maradványait találták meg Sipánban. A sír a Peru északi részén élt ősi kultúra kutatásának egyik legfontosabb lelete.

Sipán Peru északi részén, Chiclayótól 33 kilométerre található város volt, ahol az inkák előtt ezer évvel, az időszámításunk után 300-400 környékén élt mocsika nép piramisai álltak. 1987-ben egy régészcsapat tüzetesebben szemügyre vette a romokat, és 13 különböző sírt fedezett fel. Az egyes sírokban megtalált kegyeleti tárgyakból és felajánlásokból következtetve kaptak képet az egykori mocsika társadalom hierarchikus felépítéséről.

A piramis legtetején bukkantak rá a legértékesebb tárgyakkal teli sírra, majd egyre lejjebb haladva újabb sírkamrákat fedeztek fel. Minél lejjebb hatoltak, annál kisebbek és jelentéktelenebbek lettek a sírkamrák, ebből is következtettek arra, hogy az uralkodó lehetett a legfelső sírkamrában. Az egyetlen kivétel a piramis legalján talált, igen értékes tárgyakkal teli kamra, ahol feltételezések szerint egy idősebb uralkodó nyugodott. Mivel az egészet egy ma már Sipánnak nevezett területen találták, a legfelső sírból származó maradványokat El Senor de Sipan (Sipán ura) névre keresztelték.

Kétezer évvel ezelőtt helyezték végső nyugalomra a díszes mocsika piramis közelében a királyi sírban azt a fiatal férfit, akinek földi maradványaira júniusban bukkantak. A helyszínen már 2005-ben folytak feltárások, ám a költségvetés szűkössége miatt félbe kellett szakítani az ásatásokat, amelyeket csak idén nyáron sikerült befejezni – olvasható a Great Archaeology News című régészeti hírportálon.

Fiatalon ment el

A csontváz antropológiai vizsgálata most zárult, a kutatások kiderítették, hogy egy 21 éves fiatalember földi maradványait találták meg: a férfi a megtalált mocsika nemesek közül az eddigi legfiatalabb. DNS-mintát is vettek a csontokból, amely segítségével meg szeretnék állapítani, hogy az ifjú milyen rokonságban állt a többi nemessel. Vizsgálják magát a csontvázat is, hogy kiderítsék a halál pontos okát. Luis Chero Zurita, a sipáni régészeti helyszín vezetője úgy nyilatkozott: a kutatók hamarosan bejelentik, hogy véleményük szerint ki nyugszik a sírban.

A sírkamrában két cseréptárolót, két bagolyformájú kerámiatárgyat, valamint egy színaranyból készült bagolyálarcot találtak. A régészek szerint kultikus tárgyakról van szó. „Hasonló tárgyakat találtunk a 14. sz. sírban, a katonapap végső nyughelyén, ahol a tárgyakon szintén megjelenik a bagolymotívum” – mondta Luis Chero Zurita, hozzátéve, hogy találtak dárdahegyet is, ami nyilvánvalóan arra utal, hogy egy harcos nyugszik a sírban. A főrégész szerint a most feltárt sír nem csupán az elhunyt fiatal kora miatt fontos, hanem azért is, mert a sír a mocsika kultúra korai szakaszáról szolgáltat ismereteket. „A sírban talált kifinomult kerámiatárgyak arra utalnak, hogy a sír a mocsika dinasztia uralkodásának kezdetén keletkezett” – mondta Luis Chero Zurita.

A csontváz helyzetéből kiindulva a régészek arra következtetnek, hogy a közelben kell lennie egy idősebb, magasabb rangú személy sírjának is. A mocsika uralkodókat a túlvilágra elkísérte udvartartásuk számos tagja, akiket feláldoztak. A régészeket lázba hozta a feltételezés, hogy az ifjú nemes egy korai mocsika uralkodó túlvilági kíséretéhez tartozhatott, hiszen így esély van arra, hogy felfedezzék Sipán egy másik urának sok évezredes sírját.