Judit
2 °C
7 °C

A maják mindennapjait bemutató falfestményeket fedeztek fel

2009.11.14. 16:05
Szokatlan freskósorozat mutatja be a maják mindennapi életét annak a piramisnak a falain, amely hosszú évszázadokig rejtőzködött a dzsungel mélyén, a guatemalai határ közelében.

A piramis a valaha volt egyik legnagyobb maja város, Kalakmul része volt. Az ötvenezres lélekszámú város volt a székhelye a Kígyó Feje államközösségnek az úgynevezett klasszikus maja időszakban, időszámításunk szerint 300 és 900 között – írja a National Geographic és a LiveScience portál.

Az eddig ismert maja falfestmények a korabeli elitet, uralkodókat és a papságot, csatákban aratott győzelmet vagy vallási tárgyú jeleneteket ábrázolták. Ez az első alkalom, amikor sikerül átlagembereket megnézni maja falfestményeken. "A lelet teljesen sokkolt mindenkit" – fogalmazott Simon Martin, a Pennsylvaniai Egyetem kutatója, aki tanulmányozta a freskókat és a jelenetek alatt szereplő hieroglifákat.

A falfestményekre a piramisépítmény egyik rétegében bukkantak rá. "A maják a régi építményeket ráépítéssel bővítették" – magyarázta a tudós. Ám míg a többi rétegről lekaparták a falfestményeket, ezeket a freskókat a jelek szerint gondosan megőrizték, egy réteg agyaggal bevonva a színpompás jeleneteket. "A gondosság, amellyel betapasztották a falfestményeket, arra enged következtetni, hogy különleges jelentőséggel bírtak" – emelte ki Martin.

maya

A falfestményeknek köszönhetően megismerhető a korabeli ruha- és ékszerdivat, valamint a maja gasztronómia. A jelenetek bemutatják, hogy miként és miből készültek az étkek, és hogyan szolgálták fel azokat. A maják étrendjében igen fontos szerepet játszott a kukorica – a falfestmények egyikén egy asszony nagy fatálon kínálja az egybegyűlteknek a tengeriből készült étket. Egy másik jelenet egy férfit és egy nőt ábrázol, aki kukoricakását szolgál fel.

Michael D. Coe, a Yale Egyetem majaszakértője a falfestményekkel kapcsolatban kifejtette, hogy a korábban ismert freskók el voltak rejtve a piramisok belsejében, a most felfedezettek viszont a külső falakat borították. "Ez azt jelenti, hogy a köznek szánták, bárki láthatta őket" – hangsúlyozta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?